Prima Pagina » Sanatate A-Z » Psihiatrie » Oligofreniile

Oligofreniile

Oligofreniile

Oligofreniile (oligos = putin; fren = inteligenta) cuprind acele boli psihice caracterizate prin dezvoltari incomplete din punct de vedere psihic, stagnari sau dezvoltari lente ale functiilor superioare ale creierului. Aceste opriri in dezvoltare sunt datorate unor cauze care au influentat negativ, prin lezare sau tulburare de metabolism, creierul embrionului uman in primele etape de dezvoltare intrauterina sau au actionat perinatal sau postnatal. Oligofreniile trebuie diferentiate de demente, care sunt rezultatul unor regresiuni globale psihice, dupa ce psihicul a ajuns la dezvoltare normala.

Idiotia poate sa se prezinte sub doua aspecte: profunda, completa sau de gradul I si incompleta, de gradul II. Idiotii de gradul I, practic irecuperabili, needucabili, se caracterizeaza prin lipsa aproape totala a vietii psihice. Limbajul, nedezvoltat, se reduce la sunete nearticulate, tipete.

Idiotia de gradul II, incompleta. Limbajul verbal se poate dezvolta cel mult la nivelul celui al unui copil normal de 1 – 1 1/2 ani. Bolnavii recunosc pe cei care ii ingrijesc si pot sa-si insuseasca unele deprinderi elementare.

Imbecilitatea cuprinde forme de oligofrenie partial recuperabile. Acesti bolnavi au deja format un limbaj verbal, insa cuvintele sunt greoi pronuntate; limbajul scris este imposibil. Sunt capabili de calcule simple. Memoria este de obicei bine dezvoltata. Nu pot face insa deductii, nu poseda capacitatea de sinteza si abstractizare a gandirii, nu au discernamant. Diversele situatii care-i scot din stereotipia lor zilnica ii pun in mare dificultate, capacitatea lor de adaptare fiind precara: se alarmeaza, devin anxiosi, tipa, fac chiar reactii psihice depresive. Sunt constiinciosi in munca necalificata sau cu calificare inferioara. Imbecilii pot fi educati in scoli speciale.

Debilii mintali reprezinta un coeficient de 3/4 din totalul oligofrenilor, caracterizati fiind printr-o gama de niveluri de dezvoltare intelectuala.

Din punctul de vedere al comportamentului, acestia se pot prezenta fie inhibati – cu lentoare ideativa, timizi, apatici, – fie excitati, galagiosi, agresivi, instabili. Sunt educabili, pot fi instruiti in scoli ajutatoare sau la curs normal, insa aici imediat dau semne de oboseala, ramanand in urma copiilor normali.

Memoria apare uneori surprinzator de dezvoltata – ei retin poezii, texte de proza pe dinafara, insa in mod mecanic, tara a le aprofunda sau intelege sensul expresiilor, al continutului. Functiile superioare de integrare, analiza, sinteza, abstractie sunt lente, uneori imposibile. Debilii mintali pot invata meserii care necesita mai ales dexteritate, in scoli profesionale. Din cauza sugestibilitatii crescute, debilii mintali neputand cantari valoarea reala a faptelor, pot fi antrenati usor in actiuni cu caracter antisocial.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 26 februarie, 2013, 10:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *