Prima Pagina » Medicamente » Medicamente O » Omeprazol

Omeprazol

Prospect

Omeprazolul este derivat de benzimidazol si este fotosensibil.

Proprietati farmacocinetice:

Omeprazolul este labil in mediu acid si de aceea este administrat oral sub forma de granule protejate enteric in capsule. Absorbtia omeprazolului are loc la nivelul intestinului subtire si este in general completa dupa 3-6 ore. Biodisponibilitatea sistemica a omeprazolului dupa o singura administrare este de aproximativ 35%. Dupa administrarea repatata 1 data/zi, biodisponibilitatea creste in jur de 60%.

Volumul aparent de distributie la subiectii sanatosi este de aproximativ 0,3 l/kg, iar o valoare similara este de asemenea intalnita la pacientii cu insuficienta renala. La varstnici si la pacientii cu insuficienta hepatica, volumul de distributie este usor scazut. Administrarea concomitenta cu alimente nu are influenta asupra biodisponibilitatii. Legarea omeprazolului de proteinele plasmatice este de aproximativ 95%. Timpul de injumatatire plasmatica al omeprazolului este de regula sub o ora si nu apar modificari pe parcursul tratamentului de lunga durata.

Omeprazolul este metabolizat complet de catre sistemul citocrom, majoritatea la nivel hepatic. Ca o consecinta a inhibitiei competitive, exista un risc potential pentru interactiunea metabolica a diferitelor medicamente cum ar fi omeprazolul. Nici un metabolit nu are efect asupra secretiei gastrice acide. Mai mult de 80% din doza administrata oral este excretata ca si matabolitii in urina, iar restul este regasit in fecale, provenind in principal din secretia biliara.

Biodisponibilitatea sistemica si eliminarea omeprazolului este nemodificata la pacientii cu functie renala diminuata.

Proprietati farmacodinamice:

Omeprazolul are actiune de inhibitie a secretiei gastrice acide selectiva (secretia de pepsina este putin diminuata) si foarte potenta cu o eficacitate superioara fata de antihistaminice.

Omeprazolul s-a dovedit foarte eficace terapeutic la ulcerosi. Durerea ulceroasa se linisteste in cea mai mare masura inca din prima zi de tratament. Studii controlate au aratat ca tratamentul cu doze de 30 mg/zi determina vindecarea ulcerului duodenal in proportie de 73% dupa doua saptamani si 92% dupa 4 saptamani (pentru cimetidina proportia de vindecare a fost de 46%, respectiv de 74%); tratamentul cu 40 mg/zi a realizat vindecari de 93% din cazuri dupa 2 saptamani si 100% dupa 4 saptamani.

Frecventa recidivelor la 6 luni de la vindecare si oprirea medicatiei a fost de 31%. Au fost obtinute rezultate bune in ulcerul gastric, in sindromul Zollinger – Ellison, valoarea terapeutica este in curs de investigatie. In tratamentul prelungit (peste 2 luni) datorita inhibarii puternice a secretiei acide, stimuleaza secretia de gastrina (gastrinemia poate creste de pana la 10 ori, iar revenirea se face dupa 2-4 saptamani de la oprirea tratamentului).

Indicatii:

Omeprazolul este indicat in ulcerul gastric, grabind vindecarea si prevenind recaderea; de asemenea este indicat in sindromul Zollinger – Ellison si in ulcerul duodenal evolutiv.

In tratamentul ulcerului duodenal evolutiv, omeprazolul intr-o priza unica de 20 mg dimineata accelereaza viteza cicatrizarii si actiunea e mult mai rapida decat cea observata sub actiunea cimetidinei prescrisa in doze de 800 mg/zi in doua prize, sau sub actiunea ranitidinei, prescrisa in doze de 300 mg/zi in doua prize. Este indicat si in tratamentul sindromului Zollinger – Ellison si in boala de reflux gastro-esofagian simptomatic.

Proprietati farmacotoxicologice:

Efectele secundare cunoscute pana in prezent sunt minore. In tratamente foarte lungi datorita reducerii foarte puternice a aciditatii gastrice este favorizata dezvoltarea bacteriilor intragastrice. Astfel de reactii adverse pot fi cazuri izolate de artralgie, mialgie, mistenie la nivelul sistemului musculo-scheletic; la nivelul SNC-ului, cefalee, parestezie, somnolenta, insomnie, stare de confuzie mintala reversibila, agitatie, depresie si halucinatii; in tractul gastro-intestinal pot aparea cazuri de diaree, constipatie, greturi, varsaturi, flatulenta, dureri abdominale, uscaciunea mucoasei bucale, stomatita si candidoza gastro-intestinala; la nivelul ficatului s-au semnalat cazuri izolate de crestere a enzimelor hepatice, encefalopatie la pacientii cu boala hepatica. Au mai fost raportate cazuri rare de ginecomastie, leucopenie, trombocitopenie, agranulocitoza, pancitopenie, stari de indispozitie, reactii de hipersensibilitate, febra, bronhospasm, nefrita intestinala si soc anafilactic, transpiratii, tulburari de vedere, tulburari gustative si hiponatriemie.

Contraindicatii:

Omeprazolul este contraindicat in sarcina, alaptare, nu se administreaza la copii, la pacientii cu hipersensibilitate la acesta, in afectiuni gastrice maligne. Terapia de durata va fi strict monitorizata.

Interactiuni:

Nu s-au intalnit interactiuni la administrarea concomitenta cu alimente sau medicamente antiacide. Actiunea omeprazolului determina cresterea concentratiilor de diazepam, fenitoina, warfarina si digoxina. Absorbtia unor medicamente ar putea fi afectata ca urmare a scaderii aciditatii intragastrice. Astfel absorbtia de Ketoconazol va scadea pe durata tratamentului cu omeprazol. In timpul administrarii concomitente de omeprazol si claritromicina concentratiile plasmatice ale acestora sunt crescute. Nu s-au semnalat interactiuni cu metronizadol sau amoxicilina. Aceste medicamente antibacteriene sunt folosite impreuna cu omeprazolul pentru eradicarea Helicobbacter pylori.

Mod de administrare:

Omeprazolul se administreaza in ulcerul duodenal evolutiv cate 20 mg o data/zi timp de o luna. In ulcerul gastric evolutiv se administreaza cate 20 mg in doza unica zilnica, timp de doua luni iar in cazuri severe de ulcer gastric, doza creste la 40 mg/zi in doza unica. In esofagita de reflux, omeprazolul se administreaza in doza unica zilnica cate 20 mg/zi, timp de 4 saptamani, iar in tratamentul sindromului Zollinger – Ellison cate 60 mg in doza unica zilnica, respectand indicatiile clinice.

In terapia de intretinere doza este de 20-120 mg, adaptat reactiei la medicament.

Conditionare:

  • BELMAZOL – capsule a cate 20 mg;
  • EPIRAZOLE – capsule a cate 20 mg;
  • GERTALGIN – capsule a cate 20 mg;
  • LOSEC – capsule a cate 10mg, 20 mg, 40 mg;
  • LOSEC – pulbere liof. a cate 40 mg;
  • OCID – capsule a cate 20 mg;
  • OMEZ – capsule a cate 20 mg;
  • RISEK – capsule a cate 20 mg;
  • OMERAN – capsule a cate 20 mg.

Pret:

Omeprazol 20 mg produs de BIOFARM capsule gastrorezistente este disponibil in farmacii la un pret mediu de 20 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *