Prima Pagina » Sanatate A-Z » Oncologie » Oncocitoamele Tiroidiene

Oncocitoamele Tiroidiene

Definitie

Oncocitomul este o tumora tiroidiana alcatuita in mare parte din celule oncocitare. Cancerul oncocitar poate avea arhitectonica foliculara sau papilara. OMS claseaza oncocitoamele maligne printre cancerele veziculare, datorita malignitatii lor. 

Trecerea in revista a datelor din literatura releva existenta a doua atitudini in fata acestui tip de tumori:

  • carcinoamele cu celule Hürtle sunt considerate tumori cu o malignitate atenuata si deci cu un prognostic adesea favorabil;
  • adenoamele cu celule Hürtle potential maligne, justifica un tratament chirurgical de radicalitate maxima.

Semne clinice

Anumite elemente ar putea evoca un carcinom cu celule Hürtle. Astfel, pe langa semnele clasice de cancer tiroidian (cresterea rapida de volum a unei gusi nodulare vechi, modificarea consistentei care devine dura, fixarea pe planurile profunde ale gatului, aparitia unei paralizii recurentiale), semnul care diferentiaza carcinomul cu celule Hürtle de cancerele veziculare este limfofilia sa particulara .

Diagnostic

Nici un element clinic, radiologic sau scintigrafic nu permite confirmarea malignitaiii oncocitoamelor tiroidiene. Examenul anatomopatologic este singurul capabil sa confirme diagnosticul.

Tratament

Tratamentul oncocitoamelor tiroidiene maligne este asemanator cu cel al tumorilor maligne tiroidiene diferentiate. Unii autori preconizeaza lobistmectomia totala in tumorile nodulare fara ganglioni. Thompson si Nyshyama sunt partizanii unei tiroidectomii totale fara chiuraj ganglionar sistematic. Daca exista o adenopatie palpabila, chiurajul ganglionar radical este recomandat de majoritatea autorilor.

Tratamentul  complementar cu I131 sau radioterapia externa nu si-au dovedit eficacitatea. In acest tip de tumori I131 poate permite realizarea unei harti albe a gatului ca in cancerele veziculare. Hormonoterapia substitutiva va fi instituita dupa orice tiroidectomie totala.

Potentialul malign al acestei tumori oncocitare este considerat, dupa O.M.S., superior fata de cel al carcinoamelor veziculare din cadrul carora face parte.

Aparitia frecvent tardiva a recidivelor impune o supraveghere periodica loco-regionala si generala peste intervalul clasic de 5 ani.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 9 aprilie, 2013, 12:23

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *