Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Onicomicoza – Tinea unguium

Onicomicoza – Tinea unguium

Infectia lamei unghiale cu fungi si levuri (gr. „onyx“, unghie, „mykes“, ciuperca). Agentii etiologici implicati cel mai frecvent sunt:

1. DERMATOFITI: Trichophyton rubrum (aproximativ 85% din O. picioarelor), T. mentagrophytes, Epidermophyton floccosum;

2. LEVURI: Candida albicans. Factorii favorizanti sunt reprezentati de: afectarea circulatiei periferice, purtarea de incaltaminte inadecvata, patologii preexistente (psoriazis).

Maladia debuteaza in partea laterala si distala a lamei unghiale, care se coloreaza galben-maroniu. Apare apoi hiperkeratoza subunghiala, care evolueaza pana la detasarea lamei unghiale (onicoliza). In partea proximala a lamei unghiale, apar tulburari de culoare, opacifieri, friabilitate. O alba superficiala este o afectiune rara, careapare la infectatii HIV (lama unghiala este friabila, alba). Infectiile cu Candida albicans se caracterizeaza prin ingrosarea si inasprirea lamei unghiale, cu perionixis care faciliteaza diagnosticul clinic. Diagnosticul de certitudine se face prin examen micologic: direct: se examineaza la MO. dupa fixare cu solutie de KOH 10%, raclat din lama unghiala; culturi.

Tratamentul este exclusiv local in formele usoare (alcool iodat, Naftifina, Amorolfina, pentru dermatofiti, Ketoconazol pentru candidoze) si mixt in formele severe, cu diverse preparate: Ketoconazol sau Itraconazol (in puls-terapie sau nu), Terbinafina. Folosirea Griseofulvinei a fost abandonata, datorita riscului de hepatotoxicitate. In cazurile in care lama unghiala este distrusa, se poate realiza avulsia chirurgicala a unghiei, curetaj, sub anestezie locala sau avulsia cu laser. Se prefera utilizarea termenului de Tinea unguium.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 30 noiembrie, 2018, 21:52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *