Prima Pagina » Sanatate A-Z » Chirurgie Generala » Operatia Hartmann

Operatia Hartmann

Operatia Hartmann

Acest tip de interventie este de fapt o rezectie recto-sigmoidiana pe cale anterioara, dar fara restabilirea continuitatii prin colo-recto anastomoza, bontul rectal fiind inchis, iar cel colonic adus la perete sub forma unei colostomii terminale.

Este indicata in cazurile de ocluzie colica prin neoplasm rezecabil aparute la pacientii foarte varstnici sau foarte fragili din diverse motive. Nu se poate relua continuitatea colonului extemporaneu la pacientii nepregatiti adecvat anterior operatiei, ce prezinta un colon plin. Este indicata si in momentul in care tumora s-a complicat septic (perforatii tumorale cu peritonita localizata sau difuza) situatie in care este imperativa extirparea tumorii dar nu se poate restabili continuitatea din cauza mediului ce va desface suturile.

Rezectia recto-sigmoidiana este diferita prin faptul ca bontul rectal restant poate fi oricat de scurt, deoarece nu se anastomozeaza ci este inchis prin folosirea suturii cu fire separate, in plan total. Nu se peritonizeaza si se dreneaza doar cavitatea abdominala.

Ca tehnica, dupa ce am devascularizat segmentul ce urmeaza a fi rezecat, facem intai sectiunea distala. Confectionarea colostomiei terminale se face in doua moduri, ce sunt alese luand in considerare viitorul estimat al bolnavului. Daca nu se ia in calcul posibilitatea unei reconversiuni de tranzit, colostomia se va executa dupa tehnica extraperitoneala, mai sigura sub raportul prevenirii complicatiilor legate de anusul contra-naturii. Daca reconversiunea este probabila, colostomia se va face transperitoneal ce permite o eliberare  mai simpla a colonului in timpul operatiei de reconvertire a tranzitului.

Dupa exteriorizarea colonului se face o „vidanjare” a continutului colonic. Este utila si „mulgerea” anterograda a colonului intra-abdominal. Colostomia va fi „maturata” extemporaneu prin sutura peretelui colic la piele, cu puncte separate, la distanta mica (5-6 mm) astfel incat sutura cutaneo-colica sa fie etansa.

Reconversiunea tranzitului fecal se poate face dupa 2-3 saptamani de la interventia initiala sau chiar la luni, ani de zile distanta, interval a carui lungime depinde de starea de sanatate a pacientului si de statusul lui mental.

In cazul reconversiunii facute la o perioada mai mare fata de interventia Hartmann, se face o „dubla” irigografie(una prin rect si alta prin colostomie), ce permite aprecierea bontului rectal si lungimea colonului supraiacent colostomiei.

La aceasta interventie se reevalueaza statusul oncologic intraabdominal al pacientului, cu urmarirea aparitiei unei recidive sau metastaze, ce ar contraindica continuarea operatiei. Deasemenea se reevalueaza aspectul si lungimea segmentelor ce vor urma a fi anastomozate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 20 februarie, 2013, 10:29

Un comenentariu la Operatia Hartmann

  1. Laura Teona 08/06/2013 at 23:18

    Va rog sa-mi spuneti daca in urma operatiei Hartman Reconversia se poate face fara nici o problema in ideea ca sufar de diverticuloza, am facut eventratie si nu am cancer asa cum rezulta din analizele de laborator.
    Rog sa-mi spuneti care sunt examenele prelimnare pentru reconversie colonica la 6 luni dupa prima interventie.
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *