Prima Pagina » Sanatate A-Z » Oncologie » Optiuni terapeutice in cancerul de ovare

Optiuni terapeutice in cancerul de ovare

Chimiostaticele se pot administra pe diferite cai: oral, intravenos sau intraperitoneal. Tratamentul oral si cel intravenos se considera a fi sistemice, deoarece medicamentul ajunge in torentul sangvin si de aici strabate intregul organism, putand actiona asupra celulelor neoplazice din ovar dar si din restul corpului. In administrarea intraperitoneala, medicamentul este introdus in interiorul cavitatii peritoneale prin intermediul unui tub foarte fin. Tubul este plasat in regiunea afectata (in cazul cancerului de ovar, in regiunea pelvina). Nu este considerat un tratament sistemic, insa o mica parte din chimiostaticele administrate astfel, tot ajung in circulatie.

Specialistii au studiat eficacitatea multor combinatii terapeutice, incercand sa stabileasca daca exista beneficii reale pentru administrarea individuala sau combinata. Rezultatele au indicat faptul ca supravietuirea pacientei si calitatea vietii sunt ameliorate semnificativ prin administrarea combinatiilor terapeutice. Cele mai recomandate sunt paclitaxel si compusii de platina. Se pare ca regimurile care contin compusi pe baza de platina sunt superioare celor care nu includ astfe de compusi, si combinatiile dintre paclitaxel si substante de platina sunt mai bune decat cele care nu au si paclitaxel integrat.

Chimioterapia este recomandata, in cazul majoritatii pacientelor, dupa interventia chirurgicala, in vederea consolidarii rezultatelor terapeutice obtinute astfel. Tratamentul standard include realizarea a 6 cure de combinatie paclitaxel cisplatina sau carboplatina. Aceste medicamente se administreaza pe cale intravenoasa, iar de cele mai multe ori se prefera carboplatina in locul cisplatinei, reactiile ei secundare fiind mai usor de tolerat. Curele de chimioterapie sunt spatiate printr-un interval liber de 3-4 saptamani, ceea ce inseamna ca intregul tratament chimioterapic se incheie dupa 4- 6 luni.

Cisplatina si carboplatina sunt compusi capabili sa actioneze la nivelul materialului genetic si sa impiedice replicarea ADN-ului celular. Carboplatina este un analog al cisplatinei, si are un profil toxic mai bun (este mai usor de suportat). Ambele sunt insa medicamente nefrotoxice, iar capacitatea lor de a leza rinichiul este cu atat mai mare cu cat se administreaza concomitent cu alte substante cu astfel de efecte, cum ar fi antibioticele. Sunt contraindicate pacientilor cu hipersensibilitate, cu insuficienta renala preexistenta, cu probleme ale auzului sau cu mielosupresie.
Neurotoxicitatea si ototoxicitatea sunt alte doua importante reactii, care uneori determina sistarea administrarii acestor compusi, cisplatina fiind mult mai periculoasa, din aceste puncte de vedere. Trebuie precizat ca cisplatina este un compus cu un ridicat efect proemetogen, din acest motiv terapia antiemetica trebuie instituita profilactic cu un compus specific (ondasentron, granisetron). In vederea diminuarii riscului nefrotoxic, pacientele aflate in tratament cu cisplatina trebuie sa fie foarte bine hidratate. Paclitaxelul este un compus a carui mielotoxicitate este crescuta prin coadministrarea cu cipslatina. Este contraindicat pacientelor cu neuropatie periferica, cu afectiuni cardiace severe si celor cu supresie de maduva hematoformatoare. Printre cele mai frecvente reactii secundare ale acestuia se numara: alopecia, neuropatia, mialgiile, artralgiile, aritmiile cardiace.

Alte chimiostatice care pot fi administrate pacientelor cu cancer de ovar, adesea pentru tratarea recurentelor, sunt:
Ciclofosfamida: este un agent alchilant utilizat atat in cancerul de ovar cat si in leucemii, cancere pulmonare, limfom non-Hodgkin, cancer de san. Se poate administra intravenos sau oral, in functie de cat este de extins cancerul;
Doxorubicina: este un chimiostatic care interfera cu sinteza acizilor nucleici. Este un compus care interactioneaza cu multe alte medicamente, cum ar fi fenitoina si digoxina (carora le creste nivelul plasmatic), cu fenobarbitalul. Administrarea ciclosporinelor pe durata tratamentului cu doxorubicina poate fi deosebit de periculoasa, deoarece poate declansa convulsii sau poate induce chiar coma. Un astfel de medicament este contraindicat pacientelor cu afectiuni cardiace, cardiomiopatii, sau cu afectari (de orice natura) a functiei hepatice;
Gemcitabina: este un compus antineoplazic recomandat in special pacientelor cu cancer ovarian avansat, sau care a reaparut la cel putin 6 luni de la finalizarea tratamentului chimioterapic standard (cu carboplatina si paclitaxel). Se recomanda administrarea sa in combinatie cu carboplatina, aceasta trebuind administrata la 1 zi dupa gemcitabina;
Topotecan: este un agent antineoplazic care inhiba cresterea si proliferarea celulara, interferand cu materialul genetic al celulei. Se recomanda initierea tratamentului cu topotecan plecand de la doze cat mai mici, acestea putand fi ulterior crescute. Este important de precizat ca daca este administrat concomitent cu alti agenti antineoplazici riscul de neutropenie si trombocitopenie este mult mai crescut. Efectele secundare includ dermatita, greturi, varsaturi.

Exista si un tratament medicamentos adresat simptomelor si tratarii efectelor secundare ale chimiostaticelor.
Acesta include:
– Antiemetice;
– Protectoare gastrice;
– Antihistaminice: blocante ale receptorilor de histamina (un mediator al inflamatiei si alergiilor) ar trebui administrate in special pacientelor aflate in tratament cu paclitaxel.

Chimiostaticele, agentii alchilanti si agentii antineoplazici sunt substante care actioneaza fara specificitate, asupra tuturor celulelor cu rata rapida de multiplicare, inclusiv asupra celulelor care tapeteaza lumenul tubului digestiv, celulele folicului pilos, celulele maduvei hematogene. Din acest motiv reactiile adverse asociate tratamentului anticanceros sunt atat de numeroase.

Ele includ: tulburari gastrointestinale, gastrite, caderea parului, pancitopenie (anemie, trombocitopenie, leucopenie). Pacientele sunt sfatuite sa fie atente la recomandarile pe care medicul curant le face cu privire la modalitatile de ameliorarea a acestor efecte. In general, stilul de viata trebuie schimbat astfel incat organismul sa primeasca suficienta odihna, somn, dar si suficienti nutrienti, vitamine si minerale. Exercitiul fizic moderat este si el recomandat, ameliorand atat starea fizica dar si pe cea psihica.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 20 februarie, 2019, 21:49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *