Prima Pagina » Sanatate A-Z » Ortopedie » Optiuni terapeutice in ruptura de menisc

Optiuni terapeutice in ruptura de menisc

Exista mai multi factori de care se tine cont in decizia de tratament a rupturii de menisc, inclusiv extensia si localizarea rupturii, nivelul durerii, varsta si gradul de activitate, preferinta medicului si perioada de timp de la injurie.
Optiunile de tratament sunt:
– tratament nechirurgical cu repaus, comprese cu gheata, mentinerea piciorului in pozitie ridicata si terapie fizica
– repararea chirurgicala
– indepartarea chirurgicala a portiunii rupte (meniscectomie partiala)
– indepartarea chirurgicala a intregului menisc (meniscectomie totala); aceasta este in general evitata deoarece exista risc crescut de aparitie al osteoartritei la nivelul genunchiului.
Localizarea rupturii este unul dintre cei mai importanti factori in determinarea tratamentului:
– ruptura la nivelul marginii externe a meniscului (zona rosie) tinde sa se vindece usor, deoarece zona este bine vascularizata. Rupturile minore se pot vindeca singure doar cu o fasa elastica la nivelul genunchiului si o perioada de repaus. Daca leziunea meniscului nu se vindeca sau este necesara repararea acesteia, bucatile de menisc se vor prinde cu ajutorul unor copci care se vor dizolva ulterior. Acest procedeu are succes in 90–95% din cazuri in aceasta zona
– ruptura meniscului in zona corespunzatoare celor doua treimi interioare (zona alba) ale meniscului, zona care nu are o vascularizatie corespunzatoare, nu se vindeca usor singura sau dupa reparare. Cand bucati din menisc plutesc in spatiul articular, poate sa apara “genunchiul blocat” sau alte simptome; in acest caz portiunea rupta este scoasa (meniscectomie partiala) si marginile ramase ale meniscului sunt netezite
– cand ruptura se intinde de la zona rosie la zona alba, va exista vascularizatie adecvata pentru vindecare.
In plus, tipul rupturii poate determina daca repararea este posibila. Ruptura longitudinala de obicei se poate repara, rupturile radiale pot fi reparate in functie de localizare, iar cele orizontale si oblice in general nu se pot repara.
Alt factor de care trebuie tinut seama este ca dupa reparare meniscul lateral (in portiunea externa a genunchiului) se vindeca mai usor decat meniscul medial (in portiunea interna a genunchiului).

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 15 aprilie, 2019, 15:50

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *