Prima Pagina » Corpul Uman » Organele de reproducere

Organele de reproducere

Activitatea sexuala este o functie de baza care nu se intalneste doar la fiintele umane, ci si la celelalte vietuitoare. Este necesara datorita nevoii speciei de a se reproduce pentru a supravietui.

La oameni, organele si glandele de reproducere incep sa se dezvolte in timpul pubertatii. La femei, evenimentele majore implicate in procesul de reproducere sunt sub controlul unor mecanisme reglatoare deosebit de fine, acest lucru fiind evident in procesul menstruatiei, conceptiei si sarcinii.

Organele de reproducere la cele doua sexe – masculin si feminin – sunt de doua tipuri: organe genitale interne si externe; si gonadele. Gonadele sunt reprezentate la sexul masculin de testicule si la sexul feminin de ovare.

Pubertatea este momentul in care incep sa creasca gonadele si devin active sub influenta hormonilor gonadotropi produsi de glanda hipofiza. Acesti hormoni, la randul lor, stimuleaza productia hormonilor sexuali: testosteronul sau androgenii – la barbati – si estrogenii si progesteronul – la femei. Acesti hormoni simuleaza cresterea glandelor genitale, ca si a caracterelor secundare, cum ar fi cresterea laringelui la sexul masculin ( care determina ingrosarea vocii) si aparitia menstruatiei sau menarha – la sexul feminin.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 16 mai, 2020, 22:26

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *