Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Nervos » Organizarea functionala a sistemului nervos

Organizarea functionala a sistemului nervos

Sistemul nervos indeplineste rolul de reglare, coordonare si integrare a functiilor tuturor organelor. El asigura in acelasi timp unitatea organismului cu mediul inconjurator, realizand unitatea organism-mediu si coordoneaza activitatea organelor interne.

Sistemul nervos central este in permanenta informat prin stimulii receptionati din afara si din interiorul organismului, ceea ce face posibila integrarea organismului in mediul inconjurator si mentinerea constanta a mediului intern (homeostazia). Reglarea nervoasa a functiilor corpului se bazeaza pe activitatea centrilor nervosi care prelucreaza informatiile intrate si elaboreaza comenzi ce sunt transmise efectorilo. Fiecare centru nervos poate fi separat in doua compartimente functionale:

  • compartimentul senzitiv, unde sosesc informatiile culese de la nivelul receptorilor;
  • compartimentul motor, care transmite comenzile la efectori.

Deci fiecare organ nervos are doua functii fundamentale: functia senzitiva si functia motorie. La nivelul emisferelor cerebrale mai apare si functia psihica. Separarea functiilor sistemului nervos este doar cu caracter didactic; in relitate nu exista activitate senzitiva fara manifestari motorii si viceversa, iar starile psihice deriva din integrarea primelor doua.

Functiile fundamentale ale sistemului nervos sunt functia reflexa si functia de conducere.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 23 februarie, 2012, 15:25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *