Prima Pagina » Sanatate A-Z » Geriatrie » Osteoporoza de Involutie

Osteoporoza de Involutie

Osteoporoza de Involutie

Face parte dintre bolile care afecteaza in grade diferite cu mult mai mult oamenii in varsta. La varstele foarte inaintate ea devine mai severa si mai frecventa (in special la femei). Ca orice tesut viu, scheletul osos sufera un proces de imbatranire. Intre anumite limite osteoporoza poate fi considerata fiziologica. Cand apar fracturi si tulburari posturale (deformatii invalidante), se vorbeste despre osteoporoza boala. Femeile sunt afectate mai precoce, mai frecvent si mai sever. Cazurile de osteoporoza cresc cu varsta. Contribuie si alti factori etiologici. Un factor important este cel hormonal (la femei scaderea nivelului estrogenic, postmenopauza, la barbati scaderea functiei testiculare). Alt factor este restrangerea activitatii fizice, fireasca la batrani. Cand se instaleaza sindromul de imobilizare, substanta osoasa diminua rapid si apar fracturi si alte complicatii. Contribuie si factorii nutritionali: carente proteice, calorice, vitaminice. In sfarsit un rol important il detin tulburarile circulatorii. Osteoporoza este o atrofie osoasa, afectand egal cele doua componente ale osului (substanta organica si cea minerala).

Diagnosticul este intotdeauna tardiv.

Complicatiile cele mai grave sunt fracturile. Intre 50 si 60 de ani, predomina fractura incheieturii mainii, in jurul varstei de 70 de ani, fractura vertebrelor, iar dupa 70 de ani, fractura de col femural. Daca factorul varsta nu poate fi influentat se poate actiona asupra activitatii fizice, asupra functiei hormonale (hormon estrogeni – progestativi), asupra tulburarilor de nutritie si a celor circulatorii.

Se poate conchide ca limitarea osteoporozei se poate realiza prin exercitii fizice, calciu, vitamine, lactate. Evitarea imobilizarii prelungite dupa fracturi si mobilizarea precoce reprezinta un act terapeutic important. Cand osteoporoza este clinic manifestata, osul a pierdut intr-o proportie de 50% substantele sale componente. In aceasta faza se prescrie estrogeni, calciu (1000 mg/zi cel putin), care insa prezinta riscul calcifierii arteriale si renale. Se administreaza si vitamina D. Mai recent se prescrie calcitonina, care inhiba liza osoasa, anabolizante si in special florura de sodiu si bifosfonatii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 28 februarie, 2013, 14:04

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *