Prima Pagina » Corpul Uman » Ovarele

Ovarele

Trompele uterine si ovareleOvarele sunt componente ale sistemul de reproducere feminin, care au rolul de a produce si elibera ovulul matur. Momentul cand ovulul este fertilizat de catre un spermatozoid marcheaza inceputul  unei noi vieti umane. De la prima menstruatie pana la menopauza, ovarele elibereaza un ovul in fiecare luna. Ele sunt, de asemenea, componente esentiale ale sistemului hormonal sau endocrin al organismului.

Ovarele sunt doua structuri de culoare gri-roz, in forma de migdala, fiecare avand aproximativ 3 cm in lungime si un centimetru in grosime. Ele sunt situate in pelvis, o regiune a corpului delimitata de oasele pelvine, fiind situate fiecare lateral fata de uter. Pozitia ovarelor este mentinuta de ligamente puternice si elastice.          Deasupra fiecarui ovar se deschide infundibulul tubelor Fallopio, prevazut cu franjuri, care face legatura cu uterul. Desi sunt foarte apropiate, nu exista o conexiune directa intre ovar si deschiderea tubei.

La o femeie matura, ovarele au un aspect relativ neregulat. Motivul acestei neregularitati poate fi dedus prin examinarea la microscop a structurii interne. Invelisul ovarului este un strat de celule denumit epiteliu germinativ. Din celule acestui strat delimitant se formeaza ovulele; mii de ovule imature aflate intr-un invelis sferic, sau folicul, pot fi observate la periferia ovarului.

Mai usor de observat sunt foliculii ce contin ovule aflate in diferite stadii de maturatie. Pe masura ce acesti foliculi se maresc si dupa eliberarea ovulului, produc aspectul neregulat caracteristic al suprafetei ovarului. Centrul ovarului este ocupat de un tesut elastic fibros ce functioneaza ca un suport pentru stratul extern ce contine foliculii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 26 martie, 2020, 1:40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *