Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Reproducator » Ovarul

Ovarul

Ovarul

Ovarul este un organ pereche intrapelvian cu dimensiunile de 2,5 X 2 X 1 cm si greutatea de 4-8 g, (variabila in cursul unui ciclu ovarian), situat la nivelul foitei posterioare a ligamentelor largi. Ovarul adult este acoperit de un epiteliu germinativ de invelis si de o capsula conjunctiva subtire si este format din doua zone: corticala, la exterior, si medulara.

  • Zona corticala contine o stroma conjunctiva in care sunt inclusi foliculi ovarieni in diferite stadii de maturatie si corpi albicans.
  • Zona medulara contine vasele si nervii glandei. In apropierea hilului, locul pe unde formatiunile vasculo-nervoase intra in ovar, medulara contine celule cu morfologie asemanatoare celulelor Leydig, care produc androgeni.

Ovarul matur are ca unitate morfofunctionala foliculul ovarian care coordoneaza cele doua aspecte functionale ale ovarului:

  • eliberarea cate unui ovocit matur (ovul) la fiecare 28-30 zile
  • productia de hormoni steroizi specifici: estrogeni, progesteron (necesari pregatirii endometrului pentru nidatie) si mici cantitati de androgeni.

Hipotalamusul joaca un rol fundamental in reglarea hormonala a femeii in perioada reproductiva. Functionalitatea acestui nivel este asigurata de secretia hipotalamica pulsatila de GnRH, cu efect stimulator asupra productiei de gonadotropi hipofizari (LH si FSH). La femeia adulta frecventa pulsatiilor GnRH pe perioada CM variaza (in faza foliculara este de 1 pulsatie la 60-90 de minute iar in cea luteala de 1 la 3-5 ore). Stimularea GnRH in combinatie cu reglarea de tip feedback a hormonilor ovarieni (estrogenii au un efect de tip feedback negativ in faza foliculara prin GABA si pozitiv preovulator) genereaza la nivelul celulelor gonadotrofe o secretie fazica a LH si FSH (bioritm lunar sau circatriginian).

Ciclul ovarian, care se desfasoara pe o durata de 28-30 de zile, cuprinde o faza foliculara dominata de secretia de estrogeni si o faza luteala dominata de productia de estrogeni si progesteron, centrate de ovulatie.

Progesteronul este secretat prioritar de corpul galben, nivelul sau seric conditioneaza scaderea frecventei pulsatiilor secretorii de GnRH prin cresterea concentratiei hipotalamice a peptide opiacee (beta-endorfina) cu efect inhibitor.

Faza foliculara este initiata de FSH care creste in primele 5 zile ale ciclului si „selecteaza” un folicul dominant (privilegiat), care va suferi maturatia completa, dintr-un stoc de foliculi „recrutati”, in virtutea unui program genetic de dezvoltare incomplet elucidat. Dupa selectare, FSH scade, restul programului de maturatie foliculara derulandu-se prin coordonare paracrina. Prin cooperarea dintre celulele tecii interne si granuloase – foliculul ovarian produce si elibereaza cantitati mari de estrogeni, a caror concentratie plasmatica creste exponential; simultan se produce o noua si scurta crestere a FSH.

In ziua a 14-a sub influenta descarcarii medio-ciclice de LH au loc evenimente care determina eliberarea ovocitului matur. Rezulta ruperea peretelui folicular si eliberarea ovulului, impreuna cu o cantitatea de lichid folicular. Preovulator, aproape concomitent cu “varful” de LH exista o descarcare de FSH cu rol important in ovulatie prin dezvoltarea de receptori de LH pe celulele tecilor ovariene, ceea ce va asigura formarea corecta si functia corpului galben. Dupa ovulatie are loc incarcarea cu pigment galben – luteina (luteinizare morfologica) a tecii granuloase si secretia de progesteron si estrogeni (luteinizare functionala).

Corpul galben atinge un maxim functional la 7 zile dupa ovulatie (ziua 21 de ciclu). Supravietuirea sa depinde de mici cantitati de LH. In cazul in care nu survine o sarcina, corpul galben involueaza in virtutea programului sau genetic care-i confera o viata limitata de 14 zile, si prin fibroza devine corp albicans.

Biosinteza de steroizi ovarieni presupune o activitate concertata a tecii interne si a tecii granuloase, cunoscuta sub denumirea de “principiul celor doua celule”. Teaca interna prezinta receptori pentru LH si contine intreg echipamentul enzimatic necesar biosintezei de androgeni, testosteron si androstendion din colesterol. Teaca granuloasa prezinta receptori si pentru FSH si contine aromataza, enzima care transforma androgenii cu 19 atomi de carbon in estrogeni cu 18 atomi de carbon.Teaca granuloasa preia androgenii si ii aromatizeaza generand estrogenii care sunt eliberati in circulatie.

Femeia dispune de o sursa suplimentara de estrogeni, in afara celor ovarieni, rezultati din conversia, aromatizarea androgenilor suprarenali in estradiol sau estrona la nivelul tesutului adipos si in mica masura la nivelul ficatului si creierului. Acesti estrogeni reprezinta unica rezerva de estrogeni a femeii in perioada de postmenopauza, nu pot fi controlati prin mecanismele fiziologice care regleaza functia ovariana si depind exclusiv de masa tesutului adipos.

In afara hormonilor steroizi, ovarul produce hormoni cu structura peptidica implicati in controlul endocrin si paracrin al functiei sale:

  • inhibine (A si B), sunt produse de teaca granuloasa, au rolul de a inhiba FSH;
  • activinele A si B, implicate in controlul paracrin al secretiei de estrogeni;
  • AMH este produs de celulele granuloase, la fel ca inhibina B reprezinta un marker al rezervei ovarinene.

Estradiolul circula in plasma legat de SHBG (sex hormone binding globuline) estrogenii liberi reprezinta numai 1,8 % din totalul estrogenilor circulanti. Progesteronul circula legat de CBG (corticosteroid binding globulina), iar fractiunea libera reprezinta 0,65 % din cantitatea circulanta. Androgenii circula legati de SHBG si in proportie de 1,3 % sub forma libera.

Estradiolul este convertit in estrona si apoi hidroxilat la nivel hepatic in estriol sau estrona sulfat care sunt excretati prin urina. Progesteronul este convertit la nivel hepatic in pregnandiol si apoi excretat de rinichi.

Mecanismul de actiune a estrogenilor si progesteronului presupune difuziunea acestor steroizi in celula tinta, cuplarea cu un receptor specific citoplasmatic si translatia complexului estrogen-receptor sau progesteron-receptor la nivelul nucleului. Prin cuplarea la o secventa specifica a ADN-ului nuclear, complexul initiaza transcriptia si translatia proteinelor de structura sau a enzimelor prin care celulele tinta raspund la mesajul hormonal.

Estrogenii au misiunea de a dezvolta receptorii de progesteron de pe celulele tinta ale aparatului reproductiv, fapt care explica necesitatea secventei “optime” estrogen-progesteron pentru buna functionare a acestuia.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 20 martie, 2013, 15:12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *