Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Reproducator » Ovotestis DSD

Ovotestis DSD

Ovotestis DSD

Este un sindrom extrem de rar, sunt raportate in literatura aproximativ 500 de cazuri. A fost denumit in trecut hermafroditism adevarat si pentru incadrarea in aceasta categorie este necesara evidentierea atat a tesutului ovaian (cu foliculi) cat si a celui testicular, la acelasi individ, fie in aceiasi gonada fie in gonade diferite. Exista urmatoarele variante: ovotestis unilateral; ovar pe o parte, testicul pe cealalta sau ovotestis bilateral.

Fenotipul este extrem de variabil, cel mai frecvent apare ambiguitatea OGE cu hipospadias, cel putin un testicul este palpabil sau evidentiabil la nivel inghinal. La pubertate apare de obicei menstruatia (este prezent hemiuter sau rudiment uterin de partea ovarului sau cu ovotestis) si dezvoltarea glandelor mamare, cu posibila virilizare sau feminizare in functie de predominanta unuia din cele doua tesuturi.

Cariotipul poate fi de tip 46,XX/46,XY in 20% din cazuri, 46,XX in 75% din cazuri sau 46,XY in restul cazurilor. Managementul acestor cazuri depinde de gradul de ambiguitate a OGE: daca se opteaza pentru sexul feminin, tesutul testicular trebuie extirpat iar daca marimea falusului si masculinizarea OGE au determinat optiunea pentru sexul masculin, tesutul ovarian necesita extirparea la pubertate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 15 martie, 2013, 8:59

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *