Prima Pagina » Articole Recomandate » Ovulatia

Ovulatia

OvulatiaLa microscop, foliculii ovarieni in maturatie apar ca niste sfere ce contin mici aglomerari de celule. In centrul acesteia se gaseste ovulul in stadiile finale de maturatie. Cand foliculul este complet dezvoltat si ovulul este matur, celulele tesutului folicular permit iesirea ovulului. Mecanismul exact prin care acest proces are loc este inca un mister. Ovulul este apoi preluat de catre terminatiile franjurate, sau fimbrii, ale tubei Fallopio.

Pe langa rolul de a produce ovulele, ovarele functioneaza, de asemenea, ca glande endocrine. Functia ovariana este sub controlul glandei hipofize. Ea produce mai intai un hormon denumit foliculinostimulant (FSH), care ajunge, prin fluxul sanguin, la ovare. FSH declanseaza, de asemenea, si secretia hormonilor estrogeni. Sub influenta estrogenilor, mucoasa uterina se ingroasa, pregatindu-se pentru primirea oului.

Estrogenii stimuleaza si sinteza proteinelor din organism si retentia de lichide. Dupa ce un folicul s-a maturat si rupt, eliberand ovulul, un alt hormon hipofizar, luteinizant sau LH, intra in actiune si declanseaza dezvoltatea corpului galben (corpus luteum) in foliculul gol.

Functia corpului galben este aceea de a ajuta mentinerea sarcinii; el produce propriul sau hormon – progesteronul. Daca ovulul nu a fost fertilizat, in aproximativ doua saptamani, corpul galben se astrofiaza, secretia de progesteron se opreste si mucoasa uterina este eliminata prin menstruatie lunara. Producerea de FSH reincepe si ciclul se reia. Daca ovulul a fost fertilizat, atunci corpul galben isi cotinua functia pana la formarea placentei si menstruatia nu mai apare.

Ovulatia umana video:

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 31 martie, 2012, 8:42

Un comenentariu la Ovulatia

  1. maria 26/03/2013 at 19:17

    buna ziua! am avut ultimul contact sexual inainte cu o zi de a sangera si nu inteleg de ce sangerez.vreau sa zic ca in urma cu 10 zile,am avut contact sexual in timpul ciclului.va rog sa-mi spuneti ce se intampla?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *