Prima Pagina » Medicamente » Medicamente O » Oxacilina

Oxacilina

Prospect

Oxacilina principala indicatie o constituie infectiile cu stafilococi rezistenti la penicilina G si sensibili la oxacilina ( furuncule simple si antracoide, celulite, abcese, plagi infectate ); infectii respiratorii ; alte infectii ca: osteomielita, infectii urinare, enterocolita stafilococica; septicemia cu stafilococ.

Oxacilina mai este indicata in pneumonia franca lobara cu Dipl. pneumoniae si infectiile cu Str. pyogenes sensibili; angine, scarlatina, procese infectioase inflamatorii circumscrise si generalizate.

Compozitie:

Capsulele contin 0,275 g de monohidrat de oxacilina sodica (echivalent cu 0,250 g de oxacilina), iar flacoanele injectabile – 0,275 g, 0,550 g, 1,100 g oxacilina sodica (echivalent cu 0,250 g, 0,500 g, 1,000 g oxacilina acida).

Actiune farmacoterapeutica:

Penicilina de semisinteza. Oxacilina este penicilinazo- si acido-rezistenta. Spectrul de actiune este asemanator cu al penicilinei G, antibioticul fiind insa activ mai ales fata de Staphilococcus aureus penicilinazo-pozitiv, Dipl. pneumoniae si Str. pyogenes. Se resoarbe bine atat dupa administrare perorala, cat si dupa injectare intramusculara. Nivelul sanguin dupa administrare parenterala este aproximativ dublu fata de cel constatat dupa administrarea per os. Eliminarea se face cu precadere prin urina.

Contraindicatii:

Oxacilina este contraindicata la bolnavii cu antecedente alergice la alte peniciline sau la cefalosporine, de asemenea in infectiile cu germeni sensibili la penicilina G sau insensibili la oxacilina.

Posologie si mod de administrare:

Adulti si copii cu o greutate de peste 40 kg: in infectiile usoare sau de gravitate medie (stafilococii cutanate, respiratorii ) se administreaza preferabil capsule: 0, 250-0, 500 g la 6 sau 4 ore, timp de 5 zile. In infectiile grave se administreaza – preferabil parenteral – cate 1 g la 6 sau 4 ore. Capsulele se vor administra de preferinta cu 1-2 ore inaintea meselor, resorbtia fiind influentata nefavorabil de prezenta alimentelor in stomac.

Copii cu o greutate sub 40 kg: in infectiile usoare si de intensitate medie se administreaza minimum 0, 050 g/kg corp/zi, in doze fractionate la 6 ore interval, timp de 5 zile. Pentru infectiile mai severe se recomanda doza zilnica de 0, 100 g/kg corp chiar mai mult, in prize la 6 sau 4 ore. In infectiile cu streptococ beta- hemolitic administrarea preparatului trebuie continuata cel putin 10 zile pentru a preveni reumatismul poliarticular acut sau glomerulonefrita acuta.

Efecte secundare:

In general, toleranta oxacilinei este buna; rareori pot aparea: rasuri cutanate, prurit, urticarie, eozinofilie, tulburari digestive ( greata, varsaturi, diaree ) febra . La nou-nascutii si sugarii carora li se administreaza 150-175 mg/kg corp/zi, pot aparea tranzitor: hematurie, albuminurie si azotemie. Rareori s-a inregistrat cresterea GOT si disfunctia reversibila hepato -celulara.

Prezentare farmaceutica:

Flacoane cu 12 capsule sau blistere a 10 capsule. Flacoane injectabile a 0, 250 g. Flacoane injectabile a 0, 500 g. Flacoane injectabile a 1, 000 g.

Pret:

 • Oxacilina FORTE 500mg are un pret aproximativ de 12 lei;
 • Oxacilina 250 mg  costa 8 lei;
 • Ampiclox 250 mg Europharm costa 6 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:16

3 Discutii la Oxacilina

 1. Mircea 19/03/2013 at 22:08

  Se poate administra o capsula de 500 mg la fiecare 6 ore. Nurofen de 200 mg la nevoie pentru combaterea durerilor si inflamatiei. Comprese reci pe obraz cu apa sarata schimbate cat mai des. 90 % sanse ca abcesul sa nu se mai formeze, dar la medic trebuie sa mergeti, pentru tratarea cauzei. Sanatate

  Răspunde
 2. geta 19/03/2013 at 21:34

  buna seara,am un baiat de 11 ani ,am nevoie de un sfat ,pot sa ii dau o capsula de oxacilina ptr ca a facut o infectie sau abset (nici eu nu stiu de care?)la o masea,si dupa cum vad eu la el este in formare ,si ma intrebam daca pot sa-i dau acest medicamet,ptr ca asta am in casa acum,pana o ajunge la stomatolg.

  Răspunde
  • Mircea 19/03/2013 at 22:09

   Aveti o sugestie, o seara buna

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *