Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Oxiuraza

Oxiuraza

Definitie

Este o boala provocata de oxiuri, Enterobius vermicularis, fiind cel mai raspandit nematod.

Patogenie

Oxiurul este un vierme fusiform, subtire; masculul masoara 2-5 mm, iar femela 8 – 13. Traieste in intestinul gros si in portiunea terminala a intestinului subtire. Dupa copulatie, masculul moare, iar femela migreaza in regiunea anala, unde, in timpul noptii, depune ouale embrionate si apoi moare si ea. In decurs de 6 ore, din ou se dezvolta larve infestate, care sunt luate pe maini, duse la gura si, odata ingerate, ajung in intestin, unde evolueaza pana la forma adulta, reluandu-se ciclul.

Infestare

Infestarea se face prin ingerarea oualelor aflate pe zarzavaturi si fructe insuficient spalate si pe mainile murdare. Ouale se depun odata cu praful pe obiectele din casa, pe lenjerie si imbracaminte. Autoinfestarea se realizeaza usor, mai ales noaptea, daca bolnavul se scarpina in regiunea anala si apoi duce mana nespalata la gura, odata cu ouale, pe care le inghite.

Simptome

Simptomatologia este deseori absenta. Cand se manifesta, semnul cel mai important este pruritul anal, rebel si suparator. Pruritul este mai puternic noaptea si spre dimineata, provoaca insomnii si stari nevrotice. Din cauza scarpinatului apar leziuni cutanate in regiunea perianala, scrotala sau vulvara: dermatite, eczeme. La femei, parazitii pot invada organele genitale, provocand vaginite, leucoree, endometrite.

Diagnostic

Examenul coprologic poate arata prezenta adultului, eliminat mai ales dupa purgative sau in cursul diareei. Ouale de oxiuri se gasesc greu in fecale. Ele trebuie cercetate in produsul de raclaj al pliurilor anale sau pe leucoplastul aplicat, seara, pe regiunea perianala. Diagnosticul se axeaza pe semnele clinice descrise si pe prezenta parazitului adult sau a ouallelor la examinarile facute.

Profilaxie

Profilaxia se bazeaza pe depistarea bolnavilor si tratamentul lor si al celor din anturajul bolnavilor. O atentie deosebite trebuie acordata igienei individuale.

Tratament

Enterobius vermicularisTratamentul curativ prevede o serie de masuri igienice, asociate cu medicamente. Dimineata si seara si dupa fiecare defecare se spala regiunea perianala cu apa si sapun. Se pot face clisme cu apa sarata, cu bicarbonat de sodiu 2 – 4%, cu usturoi pisat sau cu o lingurita de otet la un litru apa.

Lenjeria de corp si de pat trebuie fiarta si chilotii vor fi schimbati zilnic. Unghiile vor fi taiate scurt si se va veghea spalarea riguroasa a mainilor dupa fiecare defecare si inainte de masa. Medicamentul cel mai eficace este pamoatul de pirviniu (Vermigal, Povan, Molevac): se administreaza in doza unica de 250 – 300 mg (5 – 6 lingurite); tratamentul se repeta dupa 3-4 saptamani.

 Rezultate bune se obtin si cu piperazina (Nematocton), in aceleasi doze ca si la ascaidioza. In oxiurazele invechite si rebele la tratament se pot incerca clismele cu helmifuge. Tratamentul cu violet de gentiana (Oxiuran, Axuris) este depasit.

Rezultate bune se obtin dupa administrarea de Mebendazol, intr-o singura doza in tablete de 100 mg.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 28 ianuarie, 2013, 15:26

Un comenentariu la Oxiuraza

  1. PETRESCU MERCEDES MARIA 16/03/2016 at 21:47

    SUNT ALERGICA,SI MI-A APARUT INFESTAREA CU OXIURI.NU E PRIMA DATA CAM O DATĂ LA DOI ANI IMI APARE. DE DATA ASTA SUNT FOARTE AGRESIVI.EU LE TRATAM CU NATURISTE
    USTUROI CU LAPTE, SUC DE VARZĂ. DULCE, MOARE E VARZA
    SI SCAPAM DE ELE DE DATA ASTA LE-AM ADMINISTRAT PE TOATE SI DEGEABA. AM ADMINISTRAT DOUA FLAVOANE CATE UNA LA 7 ZILE NIKVORM 60ml DE LA BIO VITALITY FARA NICI UN REZULTAT..POATE IMI RECOMANDATI CEVA PE BAZA DE SIROP- MEDICAMENT PENTRU OXIURI SUNT EVOLUATI SI AGRESIVI. ASTEPT RASPUNS TEL 0724725336. CU STIMA

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *