Prima Pagina » Medicamente » Medicamente O » Oxsoralen masuri de precautie

Oxsoralen masuri de precautie

Masuri de precautie necesare la aministrarea de Oxsoralen.

Interactiuni medicamentoase: trebuie manifestata prudenta la administrarea simultana a substantelor citotoxice sau a altor substante fotosensibilizante, cum ar fi: anthralina, gudron de carbune, griseofulvina, acid nalidixic, sulfamide, tetracicline, derivati halogenati ai salicilanilinei, tiazide, fenotiazine, derivati de sulfoniluree, albastru de metilen, albastru de toluidina, rosu bengal, metiloranj, anticoagulante cumarinice. Fenitoina poate potenta efectul psoralenelor. Administrarea simultana a retinoizilor este posibila si reduce viteza de aparitie a recaderilor.

Dependenta: nu se cunosc cazuri. Datorita pigmentarii progresive dozele de radiatii trebuie crescute lent in timpul tratamentului. Marirea dozei si a timpului de expunere sunt determinate de rezultatele testului prealabil de fotosensibilitate.

Precautii: fotochimioterapia trebuie administrata doar de personal medical specializat, in institutii adecvate acestui scop. Pe langa testarea corespunzatoare a pacientului inainte de inceperea tratamentului, pentru a determina doza ce va fi administrata, pentru fotochimioterapie se vor folosi numai lampi speciale, cu emisie constanta in domeniul UV-A si fara emisii relevante in UV-B si UV-C. Trebuie sa existe oricand posibilitatea de masurare exacta si constanta a energiei UV-A emise (Jouli) si implicit a intensitatii radiatiei (J/m2); trebuie sa existe la indemana dispozitive de siguranta adecvate.

Fototestarea trebuie realizata pe zonele sensibile la radiatii ale corpului (regiunea gluteala, regiunea inghinala). Deoarece arsurile solare conduc la rezultate incorecte ale testului, trebuie evitata expunerea la soare cu 24 de ore inainte de testare. In cazul aparitiei unui eritem doza de radiatie nu se va mari sub nici un motiv. Pe parcursul expunerii la UV-A ochii trebuie protejati eficient (invelis opac). Se recomanda examenul oftalmologic inaintea tratamentului, iar dupa tratament, examen anual. Este necesar controlul hemogramei, anticorpilor nucleari, ai parametrilor functiilor hepatice si renale inainte de tratament, iar dupa tratament la intervale de 6, 8 sau 12 luni. La pacientii care sufera de epilepsie trebuie luat in considerare riscul declansarii crizelor convulsive datorita luminii pulsatile a tuburilor fluorescente UV-A. zona genitala a barbatilor trebuie protejata adecvat, deoarece s-a semnalat cresterea incidentei carcinomului cu celule scuamoase in aceasta regiune. Protectia zonei genitale este necesara si la femei, atunci cand iradierea se realizeaza in pozitia culcat. Pentru a ameliora pruritul pot fi administrate unguente grase sau antihistaminice.

Informatii pentru pacient : cu 24 de ore inainte de inceperea tratamentului nu va expuneti timp indelungat la soare. In primele 8 ore dupa administrarea Oxsoralenului purtati ochelari de soare (din plastic verde sau gri), nu stati in aer liber perioade indelungate si evitati expunerea la lumina solara prin geamuri de sticla, deoarece in mod normal lumina solara contine radiatii UV-A care in contact cu Oxsoralenul pot produce efecte negative. Pe parcursul iradierii cu UV-A folositi un protector pentru ochi, impermeabil la lumina, si evitati expunerea la soare in perioada tratamentului.

Dupa iradiere poate aparea o usoara inrosire a pielii si mancarimi. Daca eritemul este mai accentuat sau apar vezicule, cereti imediat sfatul medicului. Faptul ca pielea se bronzeaza este normal. Capsulele de Oxsoralen nu sunt recomandate pentru bronzare. Utilizarea neadecvata poate conduce la arsuri ale pielii, cu pierderea vitalitatii acesteia si la un risc mai mare de aparitie a cancerului pielii. Daca observati efecte secundare sau survine sarcina, luati imediat legatura cu medicul. Efectuati strict testele clinice (ochi, hemograma, functii renale si hepatice) recomandate de medic. In cazul administrarii de Oxsoralen este necesar ca medicul sa fie informat de toate medicamentele (prescrise sau nu) pe care eventual le folositi. Intoxicatie acuta: se manifesta prin varsaturi violente. Tendinta la varsaturi trebuie accentuata, iar pacientul trebuie mentinut intr-o camera intunecoasa cel putin 24 de ore.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 27 ianuarie, 2012, 1:59

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *