Prima Pagina » Medicamente » Medicamente O » Oxsoralen

Oxsoralen

Prospect

Produsul Oxsoralen, sinonime – Metoxalen, Metoxipsoralen, Xantotoxina, 8-MOP. Medicament cu efecte similare ale psoralenului privind hiperpigmentarea si repigmentarea si cu efecte superioare acestuia privind producerea eritemului si bronzarea. Este utilizat pe scara larga in tratamentul PUVA.

Prezentare

Oxsoralen se prezinta sub forma de capsule gelatinoase: 8-metoxipsoralen 10 mg pe capsula. Solutie: se prepara in trei concentratii: Oxsoralen solutie 0,15%, continand 15 mg 8-methoxypsoralen la 10 ml. Oxsoralen solutie 0,75%, continand 75 mg 8-methoxypsoralen la 10 ml. Oxsoralen solutie 1,00%, continand 100 mg 8-methoxypsoralen la 10 ml.

Caracteristici:

8-metoxipsoralenul (8-MOP) apartine grupului furocumarinelor, avand sub influenta luminii ultraviolete (UV-A, lungime de unda 320-400 nm) un efect de fotosensibilizare. Formarea de legaturi dublu ramificate impiedica sinteza adn la nivelul epidermei si, prin aceasta, reduce conditiile hiperproliferative, patogenizante pentru psoriazis.

Actiune:

Mecanismul terapeutic al tratamentului PUVA (psoralen si UV-A) nu a fost stabilit in detaliu. S-au observat reactii inflamatorii, urmate de cresterea sintezei de melanina si a numarului de melanocite, concomitent cu ingrosarea stratului cornos al epidermei. 8-MOP nu actioneaza ca atare; este activat sub influenta lampilor speciale UV-A sau a luminii solare intense. Radiatiile din domeniul vizibil si ultraviolet cu lungimi de unda mici (UV-B si UV-C) nu produc activarea 8-MOP.

De aceea, se recomanda administrarea 8-MOP doar atunci cand exista surse de radiatii corespunzatoare. Biodisponibilitatea foarte buna se datoreaza administrarii sub forma lichida, in capsule gelatinoase. La o ora dupa administrare orala sunt atinse deja picurile plasmatice si tisulare ale 8-MOP. Astfel dozele administrate pot fi reduse la jumatate, spre deosebire de cazul in care se folosesc formele cristalizate. Timpul de injumatatire plasmatic este de aproximativ 2 ore. 8-MOP este metabolizat prin hidroxilare si glucuronoconjugare in ficat si eliminat pe cale renala. Dupa 6-8 ore, 90% din substanta administrata se regaseste in urina.

Indicatii:

Oxsoralen este indicat in cazuri grave si foarte grave de psoriazis vulgaris.

Pret:

Oxsoralen 10 mg x 50 capsule gelatinoase moi are un pret aproximativ de 190 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 8 septembrie, 2011, 20:19

9 Discutii la Oxsoralen

 1. aneta 28/10/2013 at 15:40

  Buna ziua! Ma intereseaza de unde as putea sa-l achzitionez. Mentionez ca am fost diagnostica cu morfee de sclerodermie liniara. Va rog sa imi spuneti. Multumesc

  Răspunde
  • elena rotaru 06/04/2015 at 14:10

   Buna ziua ,
   daca mai aveti nevoie de medicament , am eu 5 cutii ,luate ptr. o persoana draga care are hepatita C si nu le poate lua . Costa 150 lei cutia .
   cu respect Elena Rotaru

   Răspunde
 2. breazu 02/09/2012 at 15:01

  doresc sa achizitionez Oxoralen. Puteti sa ma indrumati?

  Răspunde
  • Desideria 03/09/2012 at 08:10

   Puteti apela la FarmaExpress, ei aduc medicamente care nu se gasesc in RO din comunitatea europeana

   Răspunde
  • elena rotaru 06/04/2015 at 14:12

   Buna ziua ,
   am eu 5 cutii cumparate din strainatate ,pentru o persoana draga ,dar are hepatita C si nu le poate lua .Pretul este de 150 lei cutia.
   Cu respect Elena Rotaru

   Răspunde
 3. Ene Marieana 12/06/2012 at 09:55

  Va multumesc pentru raspunsul prompt pe care mi l-ati transmis. Imi cer scuze pentru faptul ca nu am dat mai multe detalii. Am 47 ani, iar primele pete au aparut acum vreo 12 – 13 ani. M-ar fi interesat daca Oxsoralen capsule este indicat pentru vitiligo. Nu am posibilitatea sa urmez tratamentul cu solutia. In speranta ca nu v-am necajit prea mult va multumesc anticipat!

  Răspunde
  • DoctorFrog 13/06/2012 at 07:56

   Din pacate nu, administrarea de Oxsoralen capsule se foloseste in fotochimioterapie (Metoxsalen asociat cu radiatii UVA), si este indicata doar pentru controlul simptomelor severe, in cazurile de psoriazis grav, recalcitrant, care nu raspunde la alte forme de tratament si doar atunci cand diagnosticul a fost confirmat printr-o biopsie. Ma repet, Metoxsalen este administrat numai intr-o combinatie cu un program de doze controlate de radiatii ultraviolete cu unda lunga. Nu utilizati asemenea tratamente din propria initiativa, va faceti singura rau. Pentru mascarea petelor de vitiligo exista creme special concepute in acest sens, se elibereaza fara prescriptie medicala. Aceste creme ajuta la diminuarea contrastului dintre pielea nepigmentata si pielea pigmentata normala prin granule de pigment si prin continutul unui autobronzant. Crema se numeste DRULA Crema Pigment Vitiligo, producatorul este Sunny Pharma. Va doresc multa sanatate.

   Răspunde
 4. Ene Marieana 12/06/2012 at 07:54

  Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca pot sa iau Oxsoralen tablete care contine methoxipsoralen pentru repigmentarea petelor de vitiligo. Este acelasi cu methoxalen? Va multumesc!

  Răspunde
  • DoctorFrog 12/06/2012 at 09:41

   Acest medicament este utilizat impreuna cu expunerea la lumina ultravioleta controlata (UVA), pentru a determina o revenire la culoarea naturala a pielii la pacientii afectati de vitiligo. Methoxsalen functioneaza prin a face pielea mai sensibila la lumina UVA. Acest mecanism de actiune determina cresterea numarului de celule producatoare de pigment (melanocite) din piele. Utilizarea acestui medicament nu este recomandata la copiii mai mici de 12 ani.
   Oxsoralen se aplica doar de catre un cadru medical profesionist (dermatolog) in zonele afectate ale pielii inainte de expunerea la razele UVA. Frecventa numarului de sedinte de tratament va depinde de starea dumneavoastra generala de sanatate si de gradul de raspuns la tratamentul cu raze UVA. Dupa sedinta de Oxorolen si UVA, se protejeaza zona tratata de razele solare pentru mai multe zile. Acest lucru previne aparitia arsurilor solare in zona tratata. Daca nu este posibil sa blocati razele soalare pe zona tratata, trebuie sa le acoperiti cu haine, palarii cu boruri largi, manusi, creme cu un factor de protectie solara mare. O imbunatatire a aspectului pielii incepe sa se observe dupa cateva saptamani de tratament, dar poate dura si pana la 6-9 luni pentru obtinerea efectului terapeutic maxim.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *