Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Paducel (Crataegus monogyna – Fam. Rosaceae)

Paducel (Crataegus monogyna – Fam. Rosaceae)

Paducel Crataegus monogynaNumita si Gherghin, folosit adesea la construirea gardurilor vii in intreaga Europa, paducelul cel stufos, sau gherghinul, poate atinge inaltimea de 10 m. Legenda populara spune ca mirosul dulce, dar putrid al plantei este mostenirea Marii Ciume din Londra, care a infestat orasul in luna mai – luna cand infloreste planta -a anului 1665.

Parti utile – florile si fructele

Florile se ofilesc repede, de aceea trebuie culese cand sunt inca imbobocite sau imediat dupa ce se deschid. Florile nu trebuie lasate sa-si piarda parfumul. Ele se astern in strat subtire pe o tesatura si se usuca ferite de soare, intr-un spatiu bine aerisit. Atat fructele, cat si florile sunt folosite la prepara­rea de infuzii, capsule si fineturi.

Compusi activi

Florile de paducel contin amine aromatice precum tiramina, care are efect benefic asupra inimii. Ele contin si flavonoide -antioxidanti care dilata si protejeaza vasele de sange si ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Fructele contin si antocianine – pigmenti utili in tonifierea vaselor de sange.

Utilizari medicinale

Folosirea paducelului in scopuri medicinale dateaza din Evul Mediu. La inceput, erau valorificate doar fructele, dar astazi, si florile sunt considerate a avea efecte medicinale benefice, in mod traditional, paduce­lul era recomandat pentru angina, pentru pierderea elasticictatii arterelor, hipertensiune si palpitatii.

Efectele plantei asupra inimii si a sistemului circu­lator au fost cercetate pe larg, iar oamenii de stiinta i-au dovedit utilitatea in tatamentul afectiunilor cardiovasculare. Paducelul tonifica inima si ajuta la regularizarea ritmului cardiac. Imbunatateste fluxul de sange in inima si, prin relaxarea musculaturii involuntare pe care o produce, ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Paducelul dilata celulele sangvine: acest efect a fost demonstrat in studii pe animale efectuate in Franta in 1985. Prin reducerea palpitatiilor, paducelul are un efect calmant asupra sistemului nervos central. Specialistii in medicina plantelor prescriu paducelul pentru tahiaritmii. El este recomandat si ca tonic pentru o inima slabita. in asociere cu valeriana, e recomandat pentru tulbu­rarile usoare ale somnului.

Cultivare

Paducelul se cultiva din butasi. Este o planta rezis­tenta si tolereaza solurile umede, dar le prefera pe cele alcaline, bogate si umede.

Preparare si dozaj

In tratamentul tahiaritmiilor, al insuficientei cardiace (ca tonic) si al tulburarilor hipnice minore; infuzie: Puneti 1-2 lingurite de inflorescente uscate la o cana de apa clocotita. Acoperiti, infuzati timp de 10 minute, apoi strecurati. Beti 2-3 cani pe zi timp de 3, maximum 4 saptamani; tinctura (1:4 in alcool 25%): Luati cate 20 de picaturi cu apa, dupa mese, de 3 ori pe zi.

Precautii

Paducelul este un remediu preventiv cu actiune pe termen lung. Nu incercati sa tratati nici un tip de afectiune cardiaca in acest fel fara a cere sfatul unui medic. Dozele mari pot provoca ameteli: evitati sofatul dupa ingerarea plantei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 13 decembrie, 2012, 11:09

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *