Prima Pagina » Medicamente » Medicamente P » Paliperidona

Paliperidona

Paliperidona

Compozitie

Paliperidona este un medicament care contine substanta activa paliperidona. Este disponibil sub forma de tablete cu eliberare prelungita (maro-portocalii: 1,5 mg; albe: 3 mg; bej: 6 mg; roz: 9 mg; galbene: 12 mg). „Eliberare prelungita” inseamna ca paliperidona este eliberata treptat din comprimat pe parcursul a catorva ore.

Actiune terapeutica

Substanta activadin Paliperidona, paliperidona, este un medicament antipsihotic. Medicamentul este cunoscut ca antipsihotic „atipic”, deoarece este diferit de medicamentele antipsihotice mai vechi care sunt disponibile din anii 1950. Paliperidona este un produs activ de metabolizare (metabolit) al risperidonei, un alt medicament antipsihotic folosit pentru tratamentul schizofreniei incepand cu anii 1990.

La nivel cerebral, substanta se ataseaza de mai multi receptori diferiti de pe suprafata celulelor nervoase. Acest lucru intrerupe semnalele transmise intre celulelecerebrale prin intermediul „neurot ransmitatorilor”, substante chimice care permit comunicarea intre celulele nervoase. Paliperidona actioneaza in principal prin blocarea receptorilor pentru neuro transmitatorii dopamina si 5-hidroxitriptamina (denumita, de asemenea, serotonina), care sunt implicati in schizofrenie. Prin blocarea acestor receptori, paliperidona ajutala normalizarea activitatii cerebrale si reduce simptomele.

Indicatii

Paliperidona se utilizeaza pentru tratamentul schizofreniei, boala psihica, care cuprinde mai multe simptome, inclusiv gandire si vorbire dezorganizata, halucinatii (a auzi sau a vedea lucruri care nu sunt reale), suspiciune si iluzii (perceptii false). Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

Doza orala de inceput recomandata pentru Paliperidona este de 6 mg o data pe zi, administrata dimineata. Tableta trebuie inghitita intreaga, cu un lichid. Paliperidona trebuie administrat fie fara alimente, fie cu micul dejun, dar pacientii nu trebuie sa alterneze intre administrarea medicamentului cu alimente intro zi si fara alimente in alta. Dupa evaluarea simptomelor, doza de Paliperidona poate fi modificata pana la o doza finala intre 3 si 12 mg o data pe zi. Medicamentul trebuie folosit cu precautie la pacientii cu probleme hepatice severe. Pacientii cu probleme renale usoare sau moderate, inclusiv anumiti pacienti varstnici, trebuie sa inceapa cu o doza mai mica de Paliperidona, dar medicamentul nu este recomandat pacientilor cu probleme renale severe. Paliperidona nu a fost studiat la pacienti cu varsta mai mica de 18 de ani.

Contraindicatii

Paliperidona nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la paliperidona sau la oricare alt ingredient al acestui medicament sau la risperidona.

Reactii adverse

Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Paliperidona (observat la mai mult de 1 din 10 pacienti) este durerea de cap. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Paliperidona, a se consulta prospectul.

Pret

Paliperidona 3 mg blister PVC/PCTFE/Al cu 30 comprimate eliberare prelungita este disponibil in farmacii la un pret aproximativ de 490 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 25 februarie, 2013, 13:39

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *