Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Pancreatita Acuta Catarala

Pancreatita Acuta Catarala

Pancreatita acuta catarala mai este cunoscuta si sub alte denumiri: “pancreas infectios”, “pancreas toxic Klippel”, “pancreatita acuta medicala”. Acesta survine de obicei in cursul bolilor infectioase si nu are o individualitate bine precizata.

Cauze

Etiologia este infectioasa sau toxica. Cel mai frecvent este intalnita in afectiunile virotice: hepatita epidemica, parotidita epidemica, febre eruptive, cateodata in infectii bacteriene: febra tifoida, difterie, pneumococii, streptococii, septicemii. Pancreasul este afectat pe cale hematogena, in dezvoltarea procesului inflamator par sa intervina si fenomene alergice, prin tulburari ale sistemului nervos din cursul bolilor infectioase.

Anatomie patologica

Pancreasul este marit, usor indurat, hiperemiat si edematiat.

Simptome

Simptomatologia este dominata de sindromul dispeptic, care este necaracteristic, putand fi provocat si de o boala infectioasa. La unele cazuri poate exista subicter. La examenul obiectiv, palparea abdominala provoaca dureri in epigastru si in hipocondrul stang. Examenul materiilor fecale arata steatoree si creatoree. La tubajul duodenal se constata la inceput o crestere, apoi o scadere sau chiar lipsa fermentilor pancreatici. Amilazemia si amilazuria sunt scazute. Se pot evidentia si tulburari glicoreglatoare: hipergli-cemie, glicozurie, modificarea curbei de hiperglicemie provocata.

Evolutie

Evolutia pancreatitei acute catarale este benigna, si vindecarea clinica este aproape o regula. Alteori, pancreatita acuta catarala poate evolua spre o pancreatita cronica; trecerea spre o pancretita hemoragica este foarte rara.

Diagnostic

Diagnosticul pancreatitei catarale nu este un diagnostic de precizie, ci doar de prezumtie. Simptomatologia este necaracteristica si se confunda cu aceea a bolii de baza.

Prognostic

Prognosticul depinde de boala fundamentala si de obicei este bun.

Profilaxie

Profilaxia se confunda cu aceea a bolilor care se pot insoti de pancreatita si cu tratarea lor corecta.

Tratament

Tratamentul curativ este reprezentat de tratamentul bolii fundamentale; intervenim si pentru corectarea tulburarilor functionale pancreatice.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 30 ianuarie, 2013, 12:56

Un comenentariu la Pancreatita Acuta Catarala

  1. rebeca 08/02/2013 at 23:16

    as dori sa stiu mai multe despre boala REACTIE PANCREATICA CATARALA nu inteleg nimic am nevoie de expticatiii, va rog! Multutmesc! 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *