Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Papadie (Taraxacum officinale – Fam. Asteraceae)

Papadie (Taraxacum officinale – Fam. Asteraceae)

Papadie Taraxacum officinaleRaspandita pe campiile din Europa si din unele zone ale Asiei, papadia, o planta perena ierboasa, creste pana la inaltimi de 10-30 cm. Frunzele adanc zimtate se desprind de la baza, iar singura floare galbena apare in aprilie si mai. Floarea este urmata de seminte, fiecare incununata de perisori moi, care sunt luate de curentii de aer, ajutand la raspandirea plantei.

Parti utile – radacina si frunzele

Radacina se recolteaza in mai, iunie si toamna. Frunzele tinere se recolteaza primavara. Ambele sunt uscate pentru a fi folosite la infuzii, extracte buvabile si capsule.

Compusi activi

Radacina si frunzele sunt bogate in fructoza si inulina; contin principii active (lactone sesquiterpenice), acizi fenolici si steroli. Frunzele au in compozitie si flavonoide, saruri de potasiu si cumarine.

Utilizari medicinale

Principiile active ii confera papadiei puternice proprietati diuretice-vechiul nume frantuzesc al plantei era “pipi-in-pat”. Ca atare, papadia este adesea folosita pentru stimularea urinarii in cazul retentiei de apa, al bolilor renale, celulitei si obezitatii. Papadia contine potasiu, care il inlocuieste in organism pe cel pierdut cand creste productia de urina. In plus, radacina este diuretica si usor laxativa. Studii efectuate pe animale au confirmat efectul diuretic al papadiei. Sterolii din frunze actioneaza asupra vezicii biliare si a ficatului si stimuleaza secretia si excretia de bila, toate acestea ajutand la curatarea corpului de toxine si de metaboliti.

Din aceste motive, preparatele din frunze de papadie sunt recomandate pentru dizolvarea litiazei colecistice; se pare ca au si efect asupra afectiunilor cutanate si a reumatismului.

Un studiu recent efectuat pe animale in 2001 a demonstrat ca un preparat care contine papadie poate scadea glicemia, recomandand aceasta planta pentru tratarea diabetului.

Cultivare

Saditi semintele primavara, in sol umed pana la uscat, de la alcalin pana la neutru.

Preparare si dozaj

In tratamentul afectiunilor renale, al litiazei renale si colecistice, al retentiei de apa, al celulitei si obezitatii; infuzie: Puneti 1 pliculet (de radacina sau frunze) la o cana de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 10 minute. Beti 2 cani pe zi, cu cate o ora inaintea fiecarei mese principale; extract buvabil: A se administra conform instructiunilor, dupa masa de pranz; capsule (300 mg): Cate una de trei ori pe zi, cu apa.

Precautii

Cereti sfatul unui specialist inainte de a folosi papadia pentru tratarea litiazei colecistice. Nu folositi papadia pentru a imbunatati secretia biliara fara recomandarea unui medic, pentru ca problema poate fi de fapt un blocaj sever al cailor biliare, afectiune pentru care papadia este contraindicata.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 13 decembrie, 2012, 11:13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *