Prima Pagina » Medicamente » Medicamente P » Paracetamol

Paracetamol

Prospect

Un comprimat de Paracetamol contine ca substanta activa paracetamol 500 mg si excipienti: amidon de porumb, povidona K30, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu. Grupa farmacoterapeutica: alte analgezice si antipiretice, anilide.

Indicatii terapeutice:

Tratamentul simptomatic al durerilor usoare si medii cu diferite localizari: cefalee (inclusiv migrena), artralgii, lombalgii, algii dentare, dureri faringiene, durere postvaccinaia, dismenoree. Tratamentul simptomatic al febrei.

Contraindicatii:

  • Hipersensibilitate la paracetamol sau la oricare dintre excipientii medicamentului.
  • Insuficienta hepatocelulara.
  • Copii cu varsta sub 6 ani.

Precautii:

Nu trebuie depasite dozele recomandate.

Copii: Studiile efectuate nu au evidentiat probleme specifice privind administrarea la copii. Trebuie utilizate formele farmaceutice adecvate si dozele recomandate.

Varstnici: Nu sunt probleme specifice varstei.

Interactiuni medicamentoase:

La pacientii cu alcoolism cronic exista risc de hepatotoxicitate in cazul administrarii de lunga durata si in doze mari de paracetamol. Riscul toxicitatii paracetamolului poate fi crescut la pacientii aflati in tratament cu alte medicamente potential hepatotoxice sau medicamente inductoare enzimatice.  Anticolinergicele si colestiramina intarzie absorbtia paracetamolului. Metoclopramida si domperidona cresc absorbtia paracetamolului. Tratamentul de lunga durata cu doze mari de paracetamol creste riscul hemoragic al anticoagulantelor cumarinice.

Modificari ale rezultatelor unor analize de laborator:

Paracetamolul poate influenta valorile uricemiei determinate prin metoda acidului fosfotungstic (valori fals crescute) si ale glicemiei, prin metode oxidative (valori fals scazute). Cresterile bilirubinei plasmatice, ale timpului de protrombina si ale activitatii lactat dehidrogenazei ti transaminazelor evidentiaza afectarea toxica hepatica si apar in special la doze mai mari de 8 g paracetamol pe zi sau administrarea de lunga durata a unor doze mai mari de 3-5 g paracetamol pe zi.

Atentionari speciale:

Nu se recomanda utilizarea concomitenta de alte medicamente care contin paracetamol. Se impun precautii in caz de alcoolism si afectiuni hepatice, incluzand hepatita virala (creste riscul hepatotoxicitatii) si in caz de insuficienta renala grava. Este necesara monitorizarea functiilor hepatice in cazul tratamentului de lunga durata si cu doze mari la pacientii cu leziuni hepatice preexistente.

Sarcina si alaptarea:

Studiile efectuate la gravide nu au identificat nici un risc asupra sarcinii sau a dezvoltarii embrio-fetale, atunci cand paracetamolul este utilizat in doza recomandata. Paracetamolul este excretat in laptele matern dar nu in cantitati semnificative clinic. Medicamentul poate fi administrat in timpul sarcinii si alaptarii, in dozele terapeutice si pentru o scurta perioada de timp, dupa evaluarea raportului beneficiu terapeutic/risc potential.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje:

Medicamentul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare:

Adulti si adolescenti peste 12 ani: doza recomandata este de 500 – 1000 mg paracetamol (1 – 2 comprimate Paracetamol 500 mg) la fiecare 4 ore, administrata la nevoie. Nu se recomanda administrarea la intervale mai mici de 4 ore. Doza maxima recomandata pentru adulti este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi.

Copii 6-12 ani: doza recomandata este de 250 – 500 mg paracetamol la fiecare 4 ore, administrata la nevoie. Doza maxima recomandata este de 60 mg paracetamol/kg si zi, divizata in mai multe prize a cate 10-15 mg/kg si priza. Nu se recomanda administrarea la intervale mai mici de 4 ore. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

Copii sub 6 ani: se recomanda utilizarea formelor farmaceutice adecvate varstei. Daca simptomele persista mai mult de 3 zile, este necesara reevaluarea diagnosticului si tratamentului. Pentru dozele mai mici de 500 mg paracetamol, se recomanda utilizarea unor forme farmaceutice adecvate.

Reactii adverse:

Reactiile adverse ale paracetamolului sunt rare, dar pot sa apara eruptii cutanate si alte reactii alergice. Foarte rar, au fost raportate discrazii sangvine cum sunt trombocitopenie sau agranulocitoza.

Supradozaj:

In caz de supradozaj se impune tratament medical imediat, chiar daca nu sunt prezente manifestari clinice. Simptomele supradozajului constau in primele 24 de ore in paloare, greata, varsaturi, anorexie si dureri abdominale. Afectarea hepatica poate deveni aparenta dupa 12 – 48 de ore de la ingestie si este manifesta dupa 2 – 4 zile. Pot sa apara hipoglicemie, acidoza metabolica, aritmii, pancreatita, coagulare intravasculara diseminata.

In cazurile grave, afectarea hepatica poate evolua spre insuficienta hepatica, encefalopatie, colaps cardiovascular, coma si deces. Se poate produce necroza tubulara renala cu insuficienta renala, asociata sau nu hepatotoxicitatii. Afectarea hepatica este previzibila la adultul care ingera mai mult de 10 g paracetamol sau la copilul la care se administreaza mai mult de 150 mg paracetamol/kg.

In cazul supradozajului cu paracetamol este esentiala initierea imediata a tratamentului. Pacientii trebuie spitalizati pentru o supraveghere medicala atenta. Se recomanda efectuarea imediata a lavajului gastric daca paracetamolul a fost ingerat in ultimele 4 ore. Poate fi necesara administrarea orala de metionina sau administrarea intravenoasa de Nacetilcisteina, care au efect benefic in urmatoarele 48 de ore dupa ingestia paracetamolului, actionand ca antidot prin neutralizarea metabolitului hepatotoxic al acestuia. Se recomanda instituirea unui tratament de sustinere a functiilor vitale.

Pret:

Paracetamol 500 mg comprimate cutie cu 20 comprimate are un pret aproximativ de 5 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 9 februarie, 2012, 9:31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *