Prima Pagina » Medicamente » Parasompatoliticele folosite ca antisecretorii gastrice

Parasompatoliticele folosite ca antisecretorii gastrice

Folosirea parasimpatoliticelor sau anticolinergicelor in tratamentul bolii ulceroase urmareste diminuarea influentelor vagale excitosecretorii.

Parasimpatoliticile, in doze obisnuite, inhiba secretia bazala de acid clorhidric cu 40-50%; reducerea se face indeosebi pe seama volumului, concentratia acidului fiind mai putin influentata. Secretia stimulata prin alimente este influentata variabil, valoarea inhibatiei fiind cuprinsa intre 0 si 60%. Dozele active micsoreaza de regula si secretia salivara. Secretia pancreatica si biliara sunt slab influentate, deoarece sunt predominant sub control umoral.

O alta actiune care poate fi utila consta in diminuarea tonusului si peristaltismului gastric, cu intarzierea golirii de duoden. Consecutiv, efectul antiacidelor este prelungit. Asociatiile antiacide – anticolergice realizeaza o scadere a aciditatii gastrice mai durabila decat pentru fiecare categorie de medicament in parte.

In conditii clinice, cateva studii controlate au aratat ca parasimpatoliticile grabesc vindecarea ulcerului gastric sau duodenal. Tratamentul de durata poate scadea frecventa recurentelor si a complicatiilor. Asocierea cu antiacidele este avantajoasa.

Medicamentele din aceasta grupa, folosite in tratamentul ulcerului se impart in compusi cu structura aminica si compusi cu structura cuaternara de amoniu.

Aminele au practic exclusiv proprietati parasimpatolitie. Se absorb bine sin tubul digestiv. Compusii cuaternari de amoniu au atat proprietati parasimpatolitice cat si proprietati gangliopegice, ceea ce ar explica eficacitatea mai mare in boala ulceroasa. Disponibilitatea dupa administrare orala este redusa si inegala; este insa posibila patrunderea in peretele tractului gastrointestinal a unei cantitati suficiente pentru a exercita o actiune locala, ceea ce explica eficacitatea in conditiile administrarii orale. Se considera ca sunt mai bine suportate, dozele eficace provocand mai rara efecte nedorite suparatoare.

Medicamentele din aceasta grupa, folosite in tratamentul ulcerului, se impart in:

  • corpuri cu structura aminica: ATROPINA, PIRENZEPINA;
  • corpuri cu structura cuaternara de amoniu: PROPANTELINA, OXIFENONIUL (Antrenyl, Helkom).

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 8 noiembrie, 2011, 12:42

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *