Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Particularitati epidemiologice ale bolii Crohn

Particularitati epidemiologice ale bolii Crohn

Desi descrisa din 1769, maladia Crohn este considerata o boala a secolului XXI. Studiul epidemiologiei acesteia are o importanta majora din mai multe considerente, in primul rand poate pentru ca ofera indicii in descifrarea unei etiologii inca neelucidate, dar si pentru elaborarea unor programe de sanatate publica; iar pe de alta parte poate preciza extinderea actuala a bolii. In plus, studiile care se refera la o perioada de timp mai mare ne ofera informatii despre istoria naturala si complicatiile afectiunii studiate.

Bolile inflamatorii colonice au devenit mai frecvente in ultimele decade, cu o prevalenta in partea de nord a globului ce se apropie de 0.5%. Majoritatea studiilor epidemiologice arata o tendinta de crestere a prevalentei bolii Crohn (BC) intre 1950-1990, in timp ce pattern-ul epidemiologic al colitei ulcerative (CU) a ramas stabil.

Se discuta in ce masura aceasta crestere este reala sau relativa. Unul din motive ar putea fi cresterea acuratetii diagnostice, altul ar fi neincluderea cazurilor usoare, care nu necesita spitalizare.

Geografic prevalenta BC cunoaste o maniera descendenta de la nord la sud si mai putin evident de la vest la est. Se sugereaza insa ca variatiile ar putea rezulta atat din factori de eroare in alcatuirea loturilor studiate, sau pot reflecta diferente ale modului de viata, alimentatiei sau predispozitiei genetice.

BC ca si CU par a fi mai frecvente in tari industrializate cum sunt cele scandinave, Anglia, America de Nord si mai putin frecvente in tarile Central si Est-europene, Asia si Africa .

Boala pare a avea o distributie rasiala si etnica tipica: populatiile de evrei sunt mai susceptibile de a face boala oriunde ar fi situate geografic. Sunt studii care, in ciuda datelor comunicate anterior, demonstreaza ca negrii si caucazienii au o rata similara de imbolnavire, si in plus, faptul ca in randul populatiei de culoare se noteaza forme mai severe de boala. Sugestia autorilor este ca aparentele diferente rasiale in distributia BC se datoreaza unor factori economici si sociali, si nu neaparat apartenentei etnice.

Daca in Canada incidenta bolii este estimata la 15.5/100 000 locuitori, in Marea Britanie este de 8.36, iar in America de Nord prevalenta variaza intre 26-198.5 cazuri/100000 locuitori, incidenta anuala fiind intre 3.1-14.6 /100000 locuitori. Pentru americani se citeaza incidente similare la populatia caucaziana, asiatica sau africana, dar mai mare pentru evrei.

BC la evrei cunoaste o prevalenta intre 10-70/100 000 locuitori, de 3-8 ori mai frecventa decat populatia generala, este mult mai mare pentru cei nascuti in America sau Europa decat pentru cei nascuti in Asia/Africa, iar varsta de debut a scazut in ultimele 2 decade cu aproape 12 ani.

In tarile est-europene incidenta bolii este mult mai mica (in jur de 1.4/100000) decat in majoritatea tarilor nord/vest europene. Una din explicatiile plauzibile oferite de autori consta in identificarea unor diferente semnificative privind componenta microflorei colonice ce variaza geografic astfel incat comparand compozitia microflorei intestinale la un copil estonian se regaseste o proportie crescuta de lactobacili si eubacterii, in timp ce la un copil suedez de aceeasi varsta vom gasi un numar crescut de clostridii.

In Asia se remarca o incidenta mica a BC comparativ cu America de Nord sau Europa. Prevalenta BC pentru migrantii asiatici care traiesc in Europa este de asemenea mai scazuta decat a populatiei europene, in timp ce pentru colita ulcerativa se citeaza o prevalenta similara cu a populatiei care asimileaza migrantii asiatici. Nu sunt insa diferente semnificative privind distributia pe sexe, agregare familiala, caracteristici clinice sau istoria naturala a bolii comparativ cu alte populatii.

In ceea ce priveste varsta de debut, exista doua varfuri de incidenta: in decadele a doua si a treia de viata si dupa 60 de ani.

Se noteaza de asemenea cresterea varstei de debut, precum si o usoara preponderenta feminina in randul adultilor tineri cu BC. Usoara prevalenta feminina poate explica un raspuns autoimun mai accentuat la femeile cu BC.

Cel mai puternic factor de risc pentru aparitia BC este considerat a fi la ora actuala existenta in familie a unei rude cu aceasta boala. Pacientii cu mai multe rude de gradul I avand BC au dezvoltat boala la o varsta mai tanara si au avut o forma mai extinsa de boala, fiind implicate atat intestinul subtire cat si colonul. In familiile cu BC boala apare cu 15-20 de ani mai devreme la descendenti.

Numeroase studii afirma la ora actuala ca bolile inflamatorii colonice cu caracter familial reprezinta un grup omogen, fenotipic diferit, fata de cela sporadice si implica frecvent atat intestinul subtire cat si colonul. Daca au expresie clinica mai severa sau nu fata de cazurile sporadice este inca un subiect controversat. Se afirma insa cu certitudine ca rudele de gradul I ale bolnavilor cu BC au un risc de 10-15 ori mai mare de a dezvolta boala decat populatia generala.

Studii genetice au evidentiat faptul ca aproximativ 25% din pacientii cu BC au cel putin o ruda de gradul I afectata de boala. HLA B27 joaca un rol important, dar nu determinant, in aparitia bolii. Factorii genetici par sa aiba un rol mai important in BC decat in CU.

Un studiu recent realizat pe un lot mare de copii afectati de boala in tarile scandinave demonstreaza o incidenta constanta in ultimii 30 de ani (1.2-1.3/100000) in timp ce incidenta CU a crescut; pentru lotul studiat varsta medie de debut a fost 13 ani, exceptional s-au semnalat cazuri inainte de 6 ani.

Se regaseste o incidenta mare a BC la rudele de gradul I ale copiilor cu boala Crohn (30.7%)

Mortalitatea este similara cu a populatiei generale pentru majoritatea pacientilor afectati de boala. Totusi, pentru pacientii varstnici cu BC, ca si pentru cazurile nou diagnosticate, cu forme severe, rata mortalitatii este semnificativ mai mare.17 Exista studii care afirma cresterea mortalitatii in ultimii 35 de ani la grupe selectionate de bolnavi, si anume la femei sub 50 de ani, cu forme severe de boala.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 11 octombrie, 2018, 12:05

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *