Prima Pagina » Sanatate A-Z » Geriatrie » Patologia Geriatrica a Sangelui

Patologia Geriatrica a Sangelui

Patologia Geriatrica a Sangelui

Frecvent la batrani apare o deshidratare care influenteaza echilibrul hidroelectrolitic intrace-lular, scad proteinele (serinele) si cresc globulinele si lipidele. Adeseori apare scaderea flerului din sange.

Anemia

Anemia, apare frecvent la batrani, prin imbatranirea hematopoezei. Se dato-reste deficitului factorilor eritropoetici necesar formarii Hb (Fe, Vitamina B1, Acid folic, proteine, vitamina B6). La aparitia anemiei contribuie mai multi factori, ce pot aparea si dupa unele medicamente sau malmutritie. In general este bine tolerata.

Cele mai obisnuite tipuri de anemie care apar la varstnic sunt:

  • anemia feripriva, mai frecventa Ia femei si la barbatii de peste 60 de ani prin sangerari digestive, malmutritie, neoplasme si hemopatii maligne, infectii severe, medicatie antiinflamatoare si analgezica (salicilati),
  • anemia pernicioasa (Biermer), datorita lipsei vitaminei B12. Este in relatie mai ales cu tiroidopatiile si diabetul zaharat. Pot sa agraveze o insuficienta cardiaca preexistenta. Simptomele neurologice sunt mai putin severe, dar tulburarile psihice domina tabloul clinic. Deficitul de acid folic, asociat celui de Fe, are la baza o cauza alimentara.
  • anemiile secundare altor imbolnaviri (anemii nefrogene, din mixedem, hepatopatii cronice, limfoleucoza cronica, disglobulinemii etc). Apar frecvent la varstnici.

Ca tratament se administreaza Fe, in anemiile hipocrome feriprive (de preferinta saruri feroase), acid folic in anemiile carentiale si vitamina B12 in anemia pernicioasa. Vitamina B12, se administreaza 10 zile 1000 gama/zi si inca 4 saptamani 100 – 200 gama/zi ca tratament de intretinere. Tratamentul se continua, tot restul vietii, cu doze de 100 – 500 gama lunar.

Leucemia limfatica cronica

Leucemia limfatica cronica, este cea mai frecventa leucoza intalnita la batrani, in special la barbati. Tabloul clinic este atenuat. Apare infectii repetate, adenopatii generalizate superficiale si profunde, spenomegalie, limfocitoza. In forma leucemica, leucocitele depasesc 100 000/mmc, in forma subleucemica 10-30 000/mmc (cu 80% limfocite) si in forma leucemica, leucocitele ajung la 10 000/mmc, cu 50 – 60% limfocite. Anemia este frecventa.

Alte hemopatii intalnite la batrani

  • gamapatia monoclonala benigna, cu prezenta de imunoglobuline monoclonale;
  • mielomol multiplu (boala Kahler), care este un plasmocitom malign (plasmocitoza medulara, paraproteine, si leziuni osoase);
  • macroglobulinemia Waldenstrom, care apare la persoane de peste 50 de ani de obicei barbati. Boala este maligna, cu proliferare limfoplasmocitara, cu prezenta de macro-globuline, adenopatii, splenohepatomegalie, anemie, etc.

Tratamentul acestor boli se face cu chimioterapie (Clorambucil, Edoxan), corticoterapie, penicilamina, transfuzii antibiotice etc.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 28 februarie, 2013, 13:17

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *