Prima Pagina » Sanatate A-Z » Geriatrie » Patologia Gerodermatologica

Patologia Gerodermatologica

Patologia Gerodermatologica

Patologia gerodermatologica, este de competenta specialistilor. Epidermul senil se subtiaza, reinoirea epiteliala scade, cicatrizarea plagilor se face greu. Elasticitatea si troficitatea pielii diminua. Apar frecvent dermatoze senile. Se intalnesc: pruritul senil, purpura senila, epitelioame si ulcerul ischemic de presiune (escara).

Pruritul senil

Pruritul senil, apare dupa 60 de ani, lipsesc leziunile cutanate, se intalneste mai frecvent la batrani barbati, este foarte rezistent la tratament si nu are o etiologie cunoscuta bine. Suferinta este chinuitoare, impiedica somnul, se insoteste de depresii care pot merge pana la suicid. Mai recent se considera ca se insotesc de prurit, unele anemii feriprive si boli hepatice, boala Hodgkin, leucozele, poliglobulia, hiper si hipo tiroidia. Uneori apare ca manifestare paraneoplazica. Ca adjuvante se administreaza, vitamina B2, B6, psihoterapia, lotiuni calmante. Nu exista tratament etiologic.

Purpura senila

Purpura senila, este un sindrom hemoragie specific varstnicilor. Apar pete echimotice pe fata dorsala a mainilor si antebratelor. Apare mai frecvent la femei. Dureaza cateva saptamani si este urmata de macule cafenii persistente. Se mai descriu si purpure ortostatice, carentiale, in diabet si hipertensiunea arteriala.

Epitelioamele

Epitelioamele, pot fi bazo celulare si spino celulare. Este de domeniul dermatologiei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 28 februarie, 2013, 13:30

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *