Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Patologia Produsa de Ciupercile Filamentate (Keratinofile)

Patologia Produsa de Ciupercile Filamentate (Keratinofile)

Tinea corporis cauzate de Microsporum canis

Denumirea latina generica pentru toate aceste micoze superficiale ale pielii este de „tinea” (sau epidermofitii). In functie de frecventa localizarilor intalnim urmatoarele forme:

a)  tinea interdigitala a picioarelor: localizata cel mai frecvent in spatiile interdigitale IV si III, se manifesta printr-un discret eritem, insotit de descuamatie care poate lua aspectul unui depozit alb-cremos, de regula fisuri interdigitale si subiectiv prurit;

b)  tinea plantara: localizarea frecventa si initiala este pe bolta plantara, unde se mani­festa ca o pata eritematoasa difuza si discreta pe suprafata careia apar recurent vezicule pruriginoase. In lipsa tratamentului epidermofitia se cronicizeaza si se extinde pe toata planta, care devine eritematoasa si hiperkeratozica, eventual fisurata. Deoarece tinde sa se extinda pe fata dorsala a degetelor si pe fetele laterale ale piciorului, aceasta forma a luat denumirea de tinea „in mocasin”.

c)  tinea inghinala: unilaterala sau bilaterala, are un aspect caracteristic arcuat, cu o margine eritematoasa, cu descuamatie fina, furfuracee, uneori si microvezicule in timp ce zona centrala a arcului tinde sa recapete un aspect normal (in acest sens se vorbeste despre „acti­vitatea marginala” ca fiind foarte caracteristica pentru epidermofitii). Netratatata persista ani in sir, eritemul arcuat largindu-se treptat. Tratamentele eronate cu dermatocorticoizi produc remi- siuni aparente temporare, dupa care eruptia recidiveaza mai extinsa decat prima data si aso­ciaza leziuni micronodulare relativ rezistente la terapia antimicotica.

d)  tinea manum: aproape intotdeauna este unilaterala, una din palme devenind uniform mai eritematoasa si cu o descuamatie lamelara discreta. Unilateralitatea este unicul argument clinic pentru diagnosticul de tinea, altfel necesitand examen micologic.

e)  tinea corporis: ia de regula un aspect complet inelar, uneori mai multe inele eritemato-scuamoase concentrice (ceea ce corespunde mai multor pusee de activitate, aspect care prin traditie se mai numeste, gresit, herpes circinat) cu localizare pe trunchi sau coapse.

f)   tinea fetei, axilara, submamara sau interdigitala la maini: sunt localizari posibile dar rare si dificil de diagnosticat in lipsa unui examen micologic.

Ca diagnostic diferential toate formele clinice amintite implica eczemele vulgara, atopica sau de contact , psoriazisul vulgar si intertrigourile de orice etiologie. Sunt circa 100 de specii de ciuperci filamentate patogene pentru om si toate pot afecta atat tegumentul cat si anexele sale cornoase.

Afectarea directa sau coafectarea in cadrul unei epidermofitii a unghiilor se numeste onicomicoza. Mai frecvent sunt afectate unghiile policelor si halucelor, dar se poate ajunge la infectia micotica a tuturor celor 20 de unghii. Unghia afectata apare ingrosata (proces de hiperkeratoza), cu marginea libera neregulata, cu santuri transversale si longitudinale si mai ales cu modificarea culorii in alb, galben sau brun. In timp unghiile devin tot mai friabile si une­ori sfarsesc prin a fi eliminate complet (onicoliza) sau dimpotriva devin dure si groase imitand aspectul unor gheare (onicogrifoza).

In psoriazis, in insuficienta venoasa cronica a membrelor inferioare si in unele genodermatoze apar onicodistrofii care imita perfect o onicomicoza. Inainte de a trata o onicomicoza este necesar un examen micologic pentru diagnosticul de certitudine, tratamentul fiind indelun­gat, costisitor si potential toxic hepatic. Doar tratamentele generale cu ketoconazol, fluconazol, itraconazol sau terbinafina sunt valabile, deoarece nici un topic nu patrunde suficient in lama cornoasa a unghiei. Aceste tratamente dureaza intre 3 si 6 luni, adica perioada de refacere a unghiilor.

Localizarea infectiei cu ciuperci filamentate la firele de par de pe scalp sau barba pro­duce tricofitiile. Deosebim tricofitii „uscate” (non-inflamatorii) sau „tondante” si tricofitii „umede” (inflamatorii si exudative).

Tricofitiile tondante sunt Microsporia si Tricofitia uscata a scalpului. Ambele sunt produ­se de specii de ciuperci filamentate antropofile, adica strict adaptate keratinei umane imature, prezenta in par pana la pubertate. Ambele sunt intens contagioase si apar ca epidemii de co­lectivitate in crese, gradinite, orfelinate. Se numesc tondante deoarece parazitarea firelor de par pe o anumita arie produce ruptura acestora dupa emergenta din orificiul folicular, ca si cum parul ar fi fost tuns. In cazul Microsporiei apare de regula o unica arie tondanta mare, pa­rul este rupt la acelasi nivel si examinarea cu lampa Wood (lampa cu ultraviolete si filtru spe­cial) releva o fluorescenta verzuie. In cazul Tricofitiei uscate sunt mai multe arii tondante mici, firele de par sunt rupte la nivele diferite iar la examenul cu lampa Wood nu apare fluorescenta.  Ambele tricofitii se vindeca sponta la pubertate, cand keratina pilara se maturizeaza.

Toate aceste tricofitii necesita asocierea tratamentului general cu antimicoticele amintite sau cu Griseofulvina, timp de 3 saptamani, cu tratamentul antimicotic local si, in masura posibilului, raderea scalpului.

Exista specii de ciuperci filamentate zoofile (adica sunt mai adaptate la keratina unor animale cum sunt cainii, caii, bovinele, ovinele si pasarile de curte) care produc la om trico­fitiile „umede” datorita unei reactii inflamatorii intense. Traditional, afectarea scalpului la copii se cheama Kerion Celsi iar afectarea barbii sau mustatii la barbati postpubertar Sicozis tricofitic.

In ambele cazuri apare o pseudo-tumora inflamatorie cu dimensiuni de ordinul centime­trilor, eritematoasa, calda, dureroasa, acoperita de cruste purulente care aglutineaza firele de par rupte aleator iar la presiunea pe tumora ies picaturi de puroi din orificiile foliculare dilatate.  Kerion Celsi si Sicozisul tricofitic sunt practic aceeasi boala; in ambele apare alterarea starii generale cu febra si adenopatie reactiva satelita.

Netratata se poate complica cu o suprainfectie stafilococica, pentru diagnostic si tratament corect fiind necesare atat examenul micologic cat si cel bacteriologic. Spre deosebire de tricofitiile uscate, cele umede se vindeca prin alope­cia definitiva a zonei afectate. Tratamentul general cu antimicoticele pomenite deja este obli­gator, eventual asocierea de antibiotice active pe stafilococi.

Ca manevre locale sunt foarte utile pensarea mecanica a tuturor firelor de par afectate (manevra nedureroasa in acest con­text), comprese cu rol antiinflamator si antiseptic si aplicatii de antimicotice topice, ce de exemplu clotrimazol, miconazol, bifonazol, fluconazol, fenticonazol, terbinafina si ciclopiroxolamina. Toate aceste antimicotice topice reprezinta totodata tratamentul de prima intentie in for­mele de tinea (epidermofitii banale) descrise mai sus.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 26 septembrie, 2013, 11:56

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *