Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Pediculoza

Pediculoza

Pediculoza

Ectoparazitoza produsa de Pedicullus capitis sau corporis, marker al unei stari precare de igiena. La nivelul capului, ouale albicioase sunt parasite de paduchi; ouale se fixeaza stabil de tija firului de par, pruritul intens resimtit de pacient fiind rezultatul miscarilor parazitului viu care este hematofag (nutritia are loc frecvent in jurul marginilor scalpului). Parazitarea indelunga conduce la „toracele in pelerina“.

Pediculozele sunt produse de o insecta, pediculus hominis cu variantele P. capitis, P. vestimenti si Phtirius pubis. Acestea sunt insecte hematofage, care traiesc agatate de firele de par sau in vesminte si coboara pe corp, intepand pielea pentru hranire, ocazie cu care apare si pruritul. Aceste insecte au circa 1-2 mm lungime si 1 mm latime, culoare galben – cenusie si la prima vedere par a fi bucati de matreata, dar care sunt agitate de miscari active, proprii.

In cazul pediculozei capului localizarea de electie este zona occipitala. Pe tegument se observa papulo-vezicule eritematoase si leziuni de grataj, uneori impetiginizari. Femelele traiesc circa 2 luni, perioada in care depun 200 -300 de oua. Acestea se cheama lindini, au un aspect ovalar, dimensiuni de circa 0,5 mm si sunt fixate de firele de par printr-un clei biologic produs de femela. Practic lindinii imita o matreata banala, dar care este aderenta la firele de par. Transmiterea se face prin contact direct cu parul parazitat sau indirect prin piepteni, caciulite, etc. Aceasta forma de pediculoza este frecvent intalnita in colectivitatile de copii (gradinite, scoala) toamna, adusa de copii care au fost in diverse tabere.

Pediculoza corpului apare mai frecvent la adulti, in general marginalizati sociali sau in conditii de catastrofe naturale, razboi, refugiati. Leziunile papulo-veziculose si pruriginoase se localizeaza preferential pe gat, umeri si toracele posterior si in timp se impetiginizeaza. Parazitul poate transmite tifosul exantematic, febra recurenta si febra de transee. Deoarece persista in vesminte, este preferabil ca cele infectate sa fie distruse prin ardere.

Pediculoza pubiana apare la adulti, se transmite prin contact sexual (este o boala sexual – transmisibila minora), se manifesta prin papulo-vezicule, pete albastrui („maculae cerulee”) la locul intepaturii si leziuni de grataj localizate perigenital, cu prurit intens. Netratata, se extinde la firele de par axilare, sprancene, eventual barba sau mustati. Se cauta adultii si lindinii fixati pe firele de par.

Tratamentul cu Lindan 1% sau 3% este eficace numai pe adulti, ouale ramanand neafectate. De aceea, dupa o prima cura de trei aplicatii consecutive se asteapta 7 zile si se reia cura de trei aplicatii, pentru ca in perioada de pauza toate ouale depuse eclozeaza. Tratamentele cu permetrine sau malathion sunt si ovocide, astfel incat este suficienta o singura aplicare. Sunt disponibile preparatele Pedex 3%(permetrina) si Paraplus (malathion). Lindinii ramasi se indeparteaza mecanic prin tuns sau spalare cu apa acidulata usor cu acid acetic si folosirea unui pieptene des.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 16 ianuarie, 2012, 2:44

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *