Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Pelada

Pelada

Alopecie dobandita necicatriceala, localizata (circumscrisa); se poate extinde, devenind alopecie areata. Afecteaza mai ales adultii tineri si copiii, mai frecvent de sex masculin. Clinic are aspectul unei placi complet alopecice, rotund-ovalara, bine delimitata, neteda, fara scuame, cu fire de par rupte la periferie, imbracand aspectul “semnului exclamarii”.

Debuteaza preponderant la nivelul scalpului, dar si in alte zone (menton, sprancene, gene). Placa poate fi unica sau cu aspect multiplu, confluat (v. si Alopecia totalis, universalis). P. asociaza leziuni unghiale, pitting si striuri longitudinale. In evolutie, parul reincepe sa creasca in centrul placii, in 6-12 luni, fiind depigmentat la inceput, apoi se repigmenteaza.

Alteori, zonele alopecice se inmultesc, conflueaza, conducand la alopecie totala sau universala. Etiologia este plurifactoriala, fiind incriminati factori genetici, imunologici, psihologici. Factorii de prognostic neavorabil sunt: debutul precoce prepubertar; afectarea unghiala, a genelor; asocierea cu dermatita atopica; pelada totala; prezenta de placi alopecice multiple; evolutie de peste 6 luni–1 an; prezenta ofiazei.

Tratamentul este dificil, si se bazeaza pe:

1. inhibitori ai imunitatii: corticoterapie (locala, sistemica, intralezionala), PUVA generalizata;

2. stimulatori ai imunitatii: DNCB (induce o dermatita de contact alergica, ciclosporina, izoprinozina);

3. un mecanism necunoscut: minoxidil

4. iritante nespecifice: ditranol, fenol, crioterapie.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 1 septembrie, 2018, 7:24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *