Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Pemfigus vulgar

Pemfigus vulgar

Pemfigus autoimun grav (mortalitatea este redusa prin corticoterapie) in care acantoliza este produsa de o glicoproteina de 130 kD (molecula de adeziune din familia caderinelor), dependenta de calciu. Manifestarile mucoase preced cu 6 luni-1 an aparitia leziunilor cutanate si constau in leziuni eritemato-erozive orale trenante, dureroase.

Leziunile cutanate sunt bule cu semn Nikolsky pozitiv, flasce, neacompaniate de prurit. Diagnosticul se confirma paraclinic (de rutina) prin:

  • citodiagnostic Tzanck: evidentiaza cellule acantolitice;
  • histo-patologie in coloratie standard: evidentiaza acantoliza intraepidermica profunda, suprabazala; celulele stratului bazal capata un aspect de „piatra de mormant“.
  • IFD si IFID. IFD arata o fluorescenta reticulate intraepidermica, intercelulara, in IgG si/sau C3. In scop de cercetare se mai pot practica imunoprecipitare, imunoblotting, imunelectronomicroscopie.

Tratamentul se face cu medicamente cu eficienta demonstrata (corticoterapie sistemica), eficienta probabila (imunosupresoare, Dapsona, saruri de aur), eficienta posibila (schimburi plasmatice, fotofereza, imunoglobuline.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 5 decembrie, 2018, 22:21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *