Prima Pagina » Sanatate A-Z » Farmacologie » Peniciline Active pe Enterobacteriacee

Peniciline Active pe Enterobacteriacee

Mecilinam

Farmacocinetica:

Nu se absoarbe dupa administrare orala. Se administreaza i.m. sau i.v., realizand concentra tii plasmatice maxime la aproximativ 30 minute dupa administrare. Se elimina renal prin filtrare glomerulara, realizand concentratii urinare mari (1000 mcg/ml la 30 min. de la perfuzia i.v., in timp ce concentratia plasmatica este 50 mcg/ml pentru doza de 10 mg/kg). T1/2 este aproximativ 1 ora. in insuficienta renala creste la 3-4 ore.

Farmacodinamica:

Spectrul antibacterian este ingust si cuprinde bacterii gram-negative, in special enterobacteriacee. Sunt rezistenti: Proteus indol-pozitiv, Serratia, Pseudomonas aeruginosa, Bacteroides. La concentratii obisnuite efectul este bacteriostatic, dar la concentratiile mari realizate in urina este bactericid. Actioneaza prin legarea pe un receptor specific PBP2, impiedicand procesul de alungire al bacteriilor, care devin sferice. Efectul este sinergie cu al altor beta-lactamine care actioneaza pe alti receptori membranari bacterieni.

Farmacotoxicologie:

Reactiile adverse sunt asemanatoare penicilinelor, inclusiv reactiile alergice.

Farmacoterapie:

Este indicat in infectii urinare cu germeni sensibili.

Farmacografie:

Se administreaza i.m. sau in perfuzie i.v., in doza de 5-10 mg/kg la 6-8 ore timp de 7-10 zile.

Pivmecilinam

Farmacocinetica:

Este esterul pivoloiloximetil al mecilinamului care se absoarbe din intestin si prin hidroliza elibereaza in organism mecilinam.

Farmacoterapie, Farmacografie:

Oral, 200-400 mg de 3-4 ori/zi in infectii urinare; 1,2-2,4 g (fractionat in 4 prize), in salmoneloze timp de 2 saptamani (pentru purtatori, tratamentul se prelungeste la 4 saptamani).

Temocilina

Farmacocinetica:

Nu se absoarbe dupa administrare orala. Administrata i.m. sau i.v. are distributie buna in tesuturi, nu in L.C.R., epurarea se face renal in forma activa. Are T1/2 de aproximativ 4,5 ore (in insuficienta renala T1/2 creste de 4-5 ori).

Farmacoterapie, Farmacografie:

Este indicata in infectii cu bacterii gram-negative aerobe sensibile. Se administreaza ca sare sodica i.m. sau i.v. lent, perfuzie i.v., in doza de 1-2 g la 12 ore.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 11 aprilie, 2013, 12:01

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *