Prima Pagina » Sanatate A-Z » Farmacologie » Penicilinele

Penicilinele

Penicilinele

Structura chimica

Penicilinele (penamii) sunt antibiotice naturale sau de semisinteza care aii ca nucleu comun acidul 6-aminopeniciiinamic. Acesta este format dintr-un inel tiazolidinic si un inel beta-lactamic, de aici provenind denumirea de antibiotice beta-lactamice.

Clasificare

Penicilinele se pot clasifica, dupa origine, in:

  • Peniciline naturale, care dupa calea de administrare pot fi:

a)  Injectabile:

  1. cristalizate: benzilpenicilina;
  2. saruri cu actiune retard (peniciline depozit): procainbenzilpenicilina, benzatin-benzilpenicilina;

b)  Orale: fenoximetilpenicilina, feneticilina

  • Peniciline de semisinteza, care dupa spectrul antimicrobian se pot subclasifica in:

a) Peniciline antistafilococice: oxacilina, cloxacilina, dicloxacilina, flucloxacilina, nafcilina;

b) Peniciline cu spectru larg (aminopeniciline) :

  1. substante active ca atare: ampicilina, amoxicilina, epicilina, ciclacilina;
  2. prodroguri: pivampicilina, bacampicilina, talampicilina;

c) Peniciline active fata de Pseudomonas:

  1. carboxipeniciline: carbernicilina, ticarcilina;
  2. ureidopeniciline: piperacilina, azlocilina;

d) Peniciline active fala de enterobaderiacee:

  1. amidinopeniciline: mecilinam, pivmecilinam, temocilina.

Spectrul antimicrobian difera in cadrai diverselor grupe de peniciline astfel:

a) Peniciline naturale (benzilpenicilina, fenoximetilpenicilina) au spectru relativ ingust care cuprinde:

  1. coci grampozitiv, mai putin stafilococul penicilinazosecretor;
  2. coci gramnegativ;
  3. bacili grampozitiv;
  4. spirochete: treponema si leptospira;
  5. actinomicete.

b) Peniciline antistafilococice – au spectrul antimicrobian asemanator penicilinelor naturale cu doua exceptii:

  1. sunt active pe stafilococi penicilinazosecretori;
  2. activitatea pe ceilalti germeni este mai slaba comparativ cu benzilpenicilina.

c) Peniciline cu spectrul largii, aminopeniciline, (ampicilina, amoxicilina) au spectrul asemanator benzilpenicilinei, dar cuprind in plus bacili gramnegativ (exceptie Pseudomonas la care majoritatea tulpinilor au devenit rezistente).

d) Peniciline active pe Pseudomonas cuprind in spectrul antimicrobian:

  1. bacterii grampozitiv (coci si bacili);
  2. bacili gramnegativ, inclusiv majoritatea tulpinilor de Pseudomonas aeruginosa.

e) Peniciline active fata de enterobacteriacee au spectru! antimicrobian ingust care cuprinde numai acest tip de bacterii.

Mecanismul actiunii antibacteriene

Mecanismul actiunii antibacteriene este bactericid de tip degenerativ, penicilinele fiind active numai in faza de proliferare a germenilor.

La nivel molecular, mecanismele de actiune posibile sunt:

  • legare de proteinele membranare PBP („penicilin binding proteins”), care servesc  drept receptori specifici pentru beta-lactamine. Aceste proteine variaza in cadrul diferitelor grupe de bacterii, dar contin in structura lor transpeptidaze care intervin in formarea peretelui bacterian si implicit a septului in cursul diviziunii.
  • legarea covalenta a penicilinelor de transpeptidazele care asigura soliditatea peretelui bacterian;
  • activarea unor enzime autolitice: autolizine, mureinhidrolaze.

Rezistenta bacteriana

Rezistenta bacteriana la peniciline poate fi:

a)      naturala – imprimata de caracteristicile genetice ale microorganismelor. Exemplu: bacili gram-negativi poseda o membrana fosfolipidica situata la suprafata exterioara a peretelui celular prin care penicilinele naturale nu pot patrunde pentru a se lega de receptorii specifici PBP. Penicilinele cu spectrul larg (ampicilina, amoxicilina), penicilinele antipseudomonas (carbenicilina) au molecula hidrofila si pot fi active pe aceste microorganisme.

b)  dobandita, care apare prin mai multe mecanisme:

  • prin secretie de beta-lactamaze (penicilinaze), enzime care desfac legatura amidica din inelul beta-lactamic, inactivand astfel antibioticul;

Exemple: Stafilococul auriu secreta extracelular o penicilinaza care inactiveaza benzilpenicilina (enzima litica este inductibila, mediata plasmidic); beta-lactamazele din clasa 3, enzime constitutive, mediate plasmidic de diferite clase de bacterii gram-negative: Enterobacteriaceae, H. influenzae, Pseudomonas aerugionosa si Neisseria gonorrhoeae si cele din clasa a 4-a secretate de Klebsiella duc la insta­larea rezistentei acestor germeni;

  • prin modificarea receptorilor membranari specifici:

Exemplu: pneumococii rezistenti la peniciline prezinta proteine receptoare modificate care nu mai pot lega antibioticul.

Farmacotoxicologie

Reactiile adverse provocate de peniciline sunt:

a) Reactii alergice

Penicilinele au potential alergizant foarte mare, frecventa reactiilor alergice fiind de 1-10% din bolnavii tratati cu peniciline.

Manifestarile alergice cele mai frecvente sunt urticarie si eritem cutanat (aproximativ 60% din totalul reactiilor alergice). La bolnavi cu mononucleoza infectioasa si mai ales in cazul ad­ministrarii ampicilinei apar rash cutanat, eritem scarlatiform, morbiliform, maculopapulos. Re­actii alergice mai rare, sunt: eruptii purpurice, buloase, sindrom Stevens- Johnson, boala seru­lui, nefrita interstitiala; cea mai grava reactie alergica este socul anafilactic si are frecventa de 0,02%-10% din cazuri (evolutia este letala).

Riscul de aparitie a reactiilor alergice este crescut in urmatoarele conditii:

  • administrarea antibioticului la persoane cu antecedente alergice;
  • benzilpenicilina are capacitatea antigenica foarte mare, imprimata de substanta ca atare, sau datorata impuritatilor continute;
  • procainbenzilpenicilina elibereaza procaina cu potential alergizant crescut;
  • ampicilina este puternic sensibilizanta producand frecvent eruptii cutanate;
  • aplicarea locala pe tegumente sau mucoase creste riscul alergiilor;
  • administrarea parenterala (mai ales intravenoasa) prezinta cel mai mare risc de declansare a reactiilor adverse;
  • terenul alergic si astmul bronsic sunt factori favorizanti.

Capacitatea antigenica a penicilinelor este datorata atat moleculelor de antibiotic, dar mai ales a unor metaboliti care functioneaza ca haptene (antigene incomplete) si se leaga covalent de proteine, formand antigene complete.

Acesti metaboliti sunt:

  • Peniciloilamida (prin desfacerea inelului beta-lactamic se formeaza radicalul penicil-oil), considerat „determinant antigenic major” – este implicata cel mai frecvent in sensibilizare;
  • Acid penicilanic, acid peniciloic, considerati „determinanti minori”, care determina mai rar sensibilizare.

Ambele tipuri de metaboliti determina reactii alergice grave de tipul socului anafilactic.

b) Reactii adverse toxice:

  1. convulsii la doze mari (40-80 milioane UI/i.v./zi);
  2. hepatita (oxacilina);
  3. nefrita (meticilina);
  4. hemoragii (carbenicilina, datorita efectului antiagregant plachetar);
  5. granulocitopenie (meticilina, nafcilina);

Convulsiile sunt favorizate de leziuni SNC si de hiponatremie. La administrare i.v. de doze mari de benzilpenicilina potasica, efectul toxic poate fi datorat si cationului de potasiu (20 000 000 UI contin 35mEq potasiu) si mai ales in prezenta unei insuficiente renale.

c) Efect iritant local:

  1. la administrare i.v. poate apare flebita locala;
  2. la administrare i.m. apar dureri la locul injectiei.

d) Reactia Herxheimer – apare in primele zile de tratament al sifilisului, cu penicilina. Manifestarile sunt: febra, frison, mialgii, artralgii, reactivarea leziunilor sifilitice. Evolutia poate fi letala. Aceste fenomene apar ca urmare a distrugerii unei cantitati mari de treponeme si a eliberarii unor cantitati mari de endotoxine.

Pentru evitarea acestei reactii se recomanda inceperea tratamentului cu cantitati mici de antibiotic.

e) Favorizarea suprainfectiilor, dupa administrarea orala a penicilinelor cu spectru larg, ca urmare a modificarii florei intestinale in cazul administrarii orale. Se pot dezvolta micro­organisme rezistente: stafilococi, Candida, Pseudomonas care pot produce enterita.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 11 aprilie, 2013, 11:04 Afisari: 67

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *