Prima Pagina » Medicamente » Medicamente P » Pentoxi Retard

Pentoxi Retard

Prospect

Preparatul Pentoxi Retard se prezinta sub forma de comprimate filmate, fiecare comprimat filmat cu eliberare prelungita contine pentoxifilina 400 mg si excipienti: nucleu – hipromeloza (Methocel K 15 M), lactoza atomizata, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu, talc; film – talc, dioxid de titan (E 171), copolimer de metacrilat de amoniu dispersie apoasa 30% (Eudragit RL 30 D),citrat de trietil, Ponceau 4R (E 124), Indigotina (E132), Macrogol 6000, simeticona emulsie apoasa 30%.

Indicatii:

Este indicat in:

 • tratamentul simptomatic al claudicatiei intermitente din arteriopatia cronica obliteranta a membrelor inferioare (stadiul II Fontaine);
 • tratamentul simptomatic adjuvant al deficitului patologic cognitiv si neurosenzorial cronic al varstnicului (cu exceptia bolii Alzheimer si a altor demente);
 • tratamentul simptomatic al tulburarilor vasomotorii periferice.

Contraindicatii:

Pentoxi retard 400 mg este contraindicat in urmatoarele situatii:

 • hipersensibilitate la pentoxifilina sau la oricare dintre excipientii produsului;
 • faza acuta a infarctului de miocard:
 • hemoragie in desfasurare sau risc hemoragic major.

Mod de administrare:

Tratamentul se individualizeaza in functie de severitatea afectiunii si reactivitatea pacientului. Doza initiala este de 400 mg pentoxifilina (un comprimat filmat cu eliberare prelungita Pentoxi retard 400 mg) de 3 ori pe zi pana la aparitia efectelor terapeutice, dupa care tratamentul se continua cu doza de intretinere de 4O0 mg pentoxifilina de 2 ori pe zi, conform recomandarilor medicului. Daca apar reactii adverse doza se scade sau tratamentul se intrerupe.

La pacientii cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei < 10 ml/min) se impune ajustarea dozei, astfel incat doza zilnica sa nu depaseasca 800 mg pentoxifilina (2 comprimate filmate cu eliberare prelungita Pentoxi retard 400mg). Comprimatele se administreaza intregi, cu lichid suficient in timpul sau imediat dupa mese.

Reactii adverse:

Au fost raportate reactii adverse gastro-intestinale: greata, varsaturi, pirozis si diaree. Rareori pot sa apara tahicardie, hipotensiune arteriala, bufeuri, cefalee, vertij, insomnie, agitatie. Foarte rar au fost descrise reactii cutanate (eruptie cutanata, urticarie, prurit) si cazuri izolate de reactii anafilactoide cu soc, edem Quinke si bronhospasm. La primele semne de hipersensibilizare, trebuie intrerupt tratamentul si instituite masurile terapeutice adecvate.

Au fost semnalate cateva cazuri de hemoragie si de scadere a valorilor protrombinei la pacientii cu risc hemoragic (interventii chirurgicale recente, ulcer gastro-duodenal) tratati cu anticoagulante sau antiagregante plachetare si pentoxifilina.

Precautii:

La pacientii cu risc hemoragic sau in tratament cu anticoagulante sau antiagregante plachetare au fost raportate cazun de hemoragii si scaderea nivelului de protrombina. In timpul tratamentului cu pentoxifilina, pacientii aflati in tratament cu anticoagulante orale sau antiagregante plachetare necesita monitorizare clinica si biologica a hemostazei. Pentoxifilina poate potenta efectele tratamentului antihipertensiv. in cazul in care asocierea nu poate fl evitata, se recomanda monitorizarea tensiunii arteriale. Acest produs nu poate inlocui tratamentul specific antihipertensiv.

Interactiuni medicamentoase:

Anticoagulante orale: asocierea poate determina cresterea riscului hemoragic. Se recomanda monitorizare clinica, a valorilor protrombinei si a INR. Antiagregante plachetare: asocierea determina cresterea riscului hemoragic. Se recomanda monitorizarea clinica si a timpului de sangerare. Teofilina si aminofilina: asocierea creste concentratia plasmatica a teofilinei cu risc de supradozaj. Se recomanda monitorizarea clinica si, eventual, a concentratiilor plasmatice ale teofilinei.

Atentionari speciale:

Pentoxifilina trebuie utilizata cu prudenta in urmatoarele cazuri:

 • tratament hepatotoxic asociat;
 • diabet zaharat: datorita riscului hemoragic mare; este necesara monitorizarea oftalmologica;
 • boala coronariana severa;
 • hipotensiune arteriala;
 • insuficienta renala;
 • insuficienta hepatica.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje:

In general, produsul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje; este necesara, totusi, prudenta datorita posibilitatii aparitiei vertijului.

Sarcina si alaptarea:

In lipsa datelor, nu se recomanda utilizarea pentoxifilinei in timpul sarcinii. Pentoxifilina se excreta in laptele matern, de aceea se recomanda evitarea pentoxifilinei in timpul alaptarii.

Supradozaj:

In caz de supradozaj cu Pentoxi retard 400 mg pot sa apara urmatoarele manifestari clinice: greata, varsaturi, inrosirea fetei, hipotensiune arteriala. Tratamentul consta in lavaj gastric de urgenta, monitorizarea tensiunii arteriale, tratament simptomatic si de sustinere.

Pret:

Pentoxi Retard 400 mg comprimate filmate cu eliberare prelungita cutie cu 4 blistere de 10 comprimate filmate are un pret aproximativ de 24 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 29 mai, 2012, 7:30

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *