Prima Pagina » Medicamente » Medicamente P » Pentoxifilin

Pentoxifilin

Prospect

Preparatul Pentoxifilin se prezinta sub forma de drajeuri de 100 mg sau sub forma de fiole. Un drajeu contine pentoxifilina 100 mg si excipienti: nucleu: amidon de porumb, lactoza monohidrat, amidon de porumb, hipromeloza, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal; strat de drajefiere: zaharoza, talc, carbonat de calciu, polividona K30, gelatina, dioxid de titan (E 171). Solutia injectabila – 1 ml solutie apoasa contine 20 mg pentoxifilina.

Indicatii:

 • tratamentul simptomatic al claudicatiei intermitente din arteriopatia cronica obliteranta a membrelor inferioare (stadiul II Fontaine);
 • tratamentul simptomatic adjuvant al deficitului patologic cognitiv si neurosenzorial cronic al varstnicului (cu exceptia bolii Alzheimer si a altor demente);
 • tratamentul simptomatic al tulburarilor vasomotorii periferice.

Contraindicatii:

Pentoxifilina este contraindicata in urmatoarele situatii:

 • hipersensibilitate la pentoxifilina sau la oricare dintre excipientii medicamentului;
 • faza acuta a infarctului de miocard;
 • hemoragie in desfasurare sau risc hemoragic major.
 • intoleranta ereditara la galactoza, deficienta de lactaza Lapp sau malabsorbtie a glucozei, galactozei, fructozei.

Precautii:

Nu sunt necesare in cazul administrarii corecte a medicamentului.

Interactiuni medicamentoase:

Anticoagulante orale: asocierea poate determina cresterea riscului hemoragic. Se recomanda monitorizare clinica, a valorilor protrombinei si a INR.

Antiagregante plachetare: asocierea determina cresterea riscului hemoragic. Se recomanda monitorizare clinica si a timpului de sangerare.

Teofilina si aminofilina: asocierea creste concentratia plasmatica a teofilinei cu risc de supradozaj. Se recomanda monitorizare clinica si, eventual, a concentratiilor plasmatice ale teofilinei.

Atentionari speciale:

La pacientii cu risc hemoragic sau in tratament cu anticoagulante sau antiagregante plachetare au fost raportate cazuri de hemoragii si scaderea nivelului de protrombina.

In timpul tratamentului cu pentoxifilina, pacientii aflati in tratament cu anticoagulante orale sau antiagregante plachetare necesita monitorizare clinica si biologica a hemostazei.

Pentoxifilina poate potenta efectele tratamentului antihipertensiv. In cazul in care asocierea nu poate fi evitata, se recomanda monitorizarea tensiunii arteriale. Acest produs nu poate inlocui tratamentul specific antihipertensiv.

Pentoxifilina trebuie utilizata cu prudenta in urmatoarele cazuri:

 • insuficienta renala;
 • insuficienta hepatica sau tratament hepatotoxic asociat;
 • diabet zaharat: datorita riscului hemoragic mare; este necesara monitorizarea oftalmologica;
 • boala coronariana severa;
 • hipotensiune arteriala.

Sarcina si alaptarea:

Acest medicament se administreaza in general la persoane varstnice la care nu este de asteptat aparitia sarcinii. In lipsa datelor, nu se recomanda utilizarea pentoxifilinei in timpul sarcinii. Pentoxifilina se excreta in laptele matern, de aceea se recomanda evitarea utilizarii pentoxifilinei in timpul alaptarii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje:

In general, medicamentul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje; este necesara, totusi, prudenta datorita posibilitatii aparitiei vertijului.

Doze si mod de administrare:

Tratamentul se individualizeaza in functie de severitatea afectiunii si reactivitatea pacientului. Doza recomandata la initierea tratamentului este de 200 mg pentoxifilina (2 drajeuri Pentoxifilin 100 mg) de 3 ori pe zi pana la aparitia efectelor terapeutice doza de intretinere fiind de 100 mg pentoxifilina (1 drajeu Pentoxifilin 100 mg) de 3 ori pe zi.

Daca apar reactii adverse doza se scade sau tratamentul se intrerupe. La pacientii cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei < 10 ml/min) se impune ajustarea dozei. Drajeurile se administreaza intregi, cu lichid suficient, in timpul sau imediat dupa mese.

Reactii adverse:

Au fost raportate reactii adverse gastro-intestinale: greata, varsaturi, pirozis si diaree. Rareori pot sa apara tahicardie, hipotensiune arteriala, bufeuri, cefalee, vertij, insomnie, agitatie. Foarte rar au fost descrise reactii cutanate (eruptie cutanata, urticarie, prurit) si cazuri izolate de reactii anafilactoide cu soc, edem Quinke si bronhospasm. La primele semne de hipersensibilizare, trebuie intrerupt tratamentul si instituite masurile terapeutice adecvate.

Au fost semnalate cateva cazuri de hemoragie si de scadere a valorilor protrombinei la pacientii cu risc hemoragic (interventii chirurgicale recente, ulcer gastro-duodenal) tratati cu anticoagulante sau antiagregante plachetare si pentoxifilina. Rar au fost raportate trombocitopenie, colestaza, cresterea transaminazelor.

In mod exceptional au fost raportate cazuri de meningita aseptica in special la pacienti care primesc tratament pentru boli sistemice (lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoida); se impune intreruperea tratamentului cu pentoxifilina. Pot sa apara reactii alergice.

Supradozaj:

In caz de supradozaj cu Pentoxifilin 100 mg pot sa apara urmatoarele manifestari clinice: greata, varsaturi, inrosirea fetei, hipotensiune arteriala. Tratamentul consta in lavaj gastric de urgenta, monitorizarea tensiunii arteriale, tratament simptomatic si de sustinere.

Pret:

 • Pentoxifilin comprimate cu eliberare prelungita 400 mg cutie cu 10 blistere PVC-PVDC/Al de 10 comprimate are un pret aproximativ de 35 lei;
 • Pentoxifilin 100 mg concentrat pentru solutie perfuzabila 100 mg/ 5ml cutie cu 5 fiole de 5 ml costa 12 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 14 martie, 2012, 9:09

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *