Prima Pagina » Corpul Uman » Embriologie » Perioada de Zigot (Saptamana I)

Perioada de Zigot (Saptamana I)

Perioada de Zigot (Saptamana I)Perioada de zigot se mai numeste si faza premorfogenetica si cuprinde totalitatea transformarilor suferite de zigot din momentul fecundatiei pana in momentul nidatiei. Cuprinde prima saptamana de viata antepartum si se caracterizeaza prin procesul de segmentare al zigotului, care are ca finalitate formarea discului embrionar unilaminar. 

Fertilizarea se produce in treimea distala a ampulei tubei uterine. Dupa fertilizare, zigotul tranziteaza tuba uterina in aproximativ 72 ore. Timpul cat zigotul tranziteaza tuba uterina este foarte important deoarece asigura sincronizarea intre stadiile de dezvoltare ale acestuia si adaptarile morfologice ale endometrului in vederea nidarii. In timpul tranzitarii tubei uterine, zigotul ramane inconjurat de zona pellucida si corona radiata. Acestea dispar la scurt timp dupa patrunderea zigotului in cavitatea uterina.

Imediat dupa fecundare se declanseaja procesul de segmentatie (scindare, clivaj) in timpul caruia zigotul sufera o serie de diviziuni mitotice, numite si diviziuni de scindare, in urma carora rezulta blastomerele de dimensiuni aproximativ egale. Blastomerele vor avea dimensiuni din ce in ce mai mici, deoarece in timpul segmentarii nu se produce o crestere celulara intre ciclurile de diviziune celulara, astfel ca zigotul isi pastreaza volumul initial.

Diviziunile de clivare nu prezinta un sincronism in cea ce priveste timpul de desfasurare, se produc intr-un ritm foarte lent (una pe zi in primele 3-4 zile) si au ca rezultat o crestere a raportului nucleo-citoplasmatic.

Incepand din stadiul de 8 celule, la nivelul zigotului are loc un proces de compactare, in urma caruia blastomerele se turtesc unele peste altele pentru a maximiza contactul intercelular. Procesul de compactare are ca rezultat aparitia unei diversitati celulare la nivelul zigotului, prin aparitia unor celule cu dispozitie asimetrica a elementelor citoplasmatice (nucleul migreaza spre centrul embrionului, iar in citoplasma apare o retea de microfilamente si microtubuli spre fata celulei care priveste in afara zigotului). Aceste modificari determina o polarizare a blastomerelor, acestea prezentand un pol apical ce priveste spre exteriorul zigotului si o fata bazolaterala ce priveste spre interiorul zigotului.

O astfel de celula polara poate da nastere unor celule fiice diferite, in functie de orientarea axei de diviziune fata de axa polara a sa. Daca axa de diviziune formeaza un unghi drept cu axa polara, una din celulele fiice va pastra elementele regiunii apicale a celulei mama si va fi la randul sau o celula polara. Cealalta celula fiica va pastra regiunea bazala a celulei mama si va fi o celula nepolara.

Daca axul de diviziune este paralel cu axul de polarizare a celulei, cele doua celule fiice rezultate vor fi la randul lor polare.

La 3 zile de la fecundare, cand zigotul patrunde in cavitatea uterina, este format din 16 blastomere si poarta numele de morula. Morula este formata din celule distincte din punct de vedere al fenotipului (polare si nepolare) si al localizarii (superficiale si profunde). In stadiul de 16 celule raportul dintre cele doua tipuri celulare (polare si nepolare) poate varia intre 16:0 si 8:8.

Blastomerele nepolare se divid mult mai lent si au un inalt potential de dezvoltare dand nastere celulelor formative sau masei interne, care vor forma embrioblastul. Blastomerele periferice polare se divid mult mai rapid si vor forma masa celulara externa sau trofoblastul, care la randul sau va contribui la formarea placentei.

In ziua a 4-a de la fecundare, inainte de disparitia zonei pellucida, incepe sa se acumuleze lichid (fie secretat de celulele trofoblastice, fie transportat de acestea din cavitatea uterina) in interiorul morulei. Lichidul acumulat determina o largire a spatiilor intercelulare, care in final se vor uni si vor forma o cavitate unica plina cu lichid, numita cavitatea blastocistului. Aceasta cavitate este marginita de celulele trofoblastice cu exceptia unei zone unde se afla masa celulara interna alcatuita din celule formative (embrioblastul, butonul embrionar), care proiemina in cavitatea blastocistului. Blastocistul unilaminar format la sfirsitul zilei a 4-a este liber in cavitatea uterina. Zona pellucida din jurul blastocistului dispare in ziua a 5-a, cand blastocistul are o dimensiune de cca. 140 μm.

Celulele trofoblastice care acopera embrioblastul formeaza trofoblastul polar, iar cele care delimiteaza cavitatea blastocistului formeaza trofoblastul mural.

In ziua a 6-a de la fecundare se produce o rearanjare celulara la nivelul masei interne, care are ca rezultat aparitia a doua straturi celulare, dispuse sub forma unui disc aplatizat:

  • epiblastul alcatuit de celule columnare;
  • hipoblastul, alcatuit din celule cuboidale mici si dispus intre epiblast si cavitatea blastocistului.

Spre sfarsitul zilei a 6-a blastocistul adera de mucoasa uterina cu zona corespunzatoare trofoblastului polar, care exercita o actiune histiolitica asupra endometrului si declanseaza procesul de implantare (nidare). Locul de implantare este situat de obicei la nivelul mucoasei uterine care tapeteaza peretele posterior al uterului.

Pe masura ce blastocistul patrunde in mucoasa uterina, trofoblastul din zona de contact prolifereaza rapid, iar celulele care rezulta sufera un proces de fuzionare, astfel incat limita dintre celule este dificil de identificat, rezultand o masa citoplasmatica cu nuclei dispersati in ea, care poarta numele de sincitiotrofoblast. Masa de sincitiotrofoblast acopera treptat toata suprafata blastocistului odata ce acesta se afunda in stratul compact al mucoasei uterine. Prin urmare, peretele blastocistului va fi format din doua straturi celulare:

  • o masa celulara sincitiala la exterior – sincitiotrofoblastul, care este mai gros la nivelul polului de implantare al blastocistului;
  • un strat celular intern cu o intensa activitate proliferativa – citotrofoblastul.

Pe masura ce sincitiotrofoblastul creste cantitativ, la nivelul sau apar o serie de mici cavitati care vor conflua pentru a forma lacunele sincitiotrofoblastului (stadiul lacunar de dezvoltare a trofoblastului). Aceste lacune se vor umple cu sange matern prin erodarea capilarelor sinusoide din mucoasa uterina, moment in care se stabileste circulatia utero-placentara.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 20 decembrie, 2012, 12:46

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *