Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Perionixis

Perionixis

Perionixis

Este o infectie a repliului ungheal intalnita mai des la femei, datorita manichiurii si menajului. Clinic, aspectul este identic in perionixisul de cauza stafilococica, streptococica si cel candidozic.

In toate aceste cazuri repliul ungheal devine edematiat, eritematos, desprins de pe lama ungheala, dureros la palpare si uneori apare o picatura purulenta la presiune intre repliu si unghie. Initial leziune unica si acuta, netratat, perionixisul afecteaza mai multe degete si se cronicizeaza.

Mainile sunt implicate mult mai frecvent, dar poate apare si la picioare. Pentru tratamentul etiologic sunt necesare examinari bacteriologice si micologice. Tratamentul local de electie consta in aplicarea unui dezinfectant general, cum este produsul Betadine unguent, iodul continut avand efect atat antibacterian cat si anticandidozic.

In cazurile cronice se constata aparitia unor deformari ungheale variate prin afectarea radacinii unghiilor in procesul infectios (onixisul propriu – zis). Diagnosticul diferential se face cu onicomicoze si onicodistrofiile din psoriazis si eczemele localizate la degete.

 

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 26 septembrie, 2013, 10:59

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *