Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Peroneul (Fibula)

Peroneul (Fibula)

Peroneul (Fibula)Peroneul este un os lung, pereche si nesimetric. Este situat lateral si posterior tibiei, si este format si el din epifize si o diafiza.

Diafiza peroneului

Are forma de prisma triunghiulara cu trei fete si trei margini.

Fata laterala a diafizei peroneului in portiunea superioara are forma de jgheab, aici inserandu-se muschiul lungul su scurtul peronier lateral, iar in portiunea inferioara aceasta fata este impartita de o creasta oblica postero-inferior si care pleaca de la marginea superioara a peroneului, in doua portiuni, una posterioara in forma de sant prin care trec tendoanele muschilor peronieri si alta anterioara triunghiulara plana care vine in raport cu tegumentele.

Fata mediala a diafizei peroneului este mai subtire la cele doua extremitati si mai groasa in portiunea mijlocie. Prezinta pe suprafata sa creasta interosoasa pe care se insera ligamentul interosos, care porneste din portiunea superioara a marginii anterioare si apoi are o directie postero-inferioara formand cu marginea anterioara un unghi foarte ascutit. Creasta interosoasa imparte fata mediala a peroneului in doua portiuni: una anterioara ei pe care se insera muschiul extensor comun al degetelor, muschiul peronier anterior si muschiul extensor propriu al halucelui, si o portiune posterioara mai larga ca cea anterioara pe care se insera muschiul tibial posterior.

Fata posterioara a diafizei peroneului este convexa si rugoasa. In portiunea superioara se insera muschiul solear iar in portiunea mijlocie muschiul flexor propriu al halucelui. Tot in portiunea mijlocie se gaseste si gaura nutritiva a osului.

Marginea anterioara a diafizei peroneului se mai numeste si creasta peroneului. In portiunea inferioara se bifurca cuprinzand intre cele doua linii de bifurcatie o suprafata triunghiulara pe care am descris-o la fata externa a osului.

Marginea mediala a diafizei peroneului este mai ascutita in portiunea mijlocie. Pe ea se insera muschii tibial posterior si septul fibros care separa acest muschi de muschiul flexor propriu al halucelui.

Marginea laterala a diafizei peroneului este mai ascutita in portiunea inferioara, pe ea inserandu-se septul fibros care separa muschii din loja externa a gambei de cei din loja posterioara.

Epifiza proximala

Epifiza proximala a peroneului sau capul peroneului (caput fibulae) prezinta in portiunea interna o fateta articulara pentru tuberozitatea externa a tibiei (facies articularis capitis fibulae). Postero-lateral de aceasta fateta articulara se gaseste o apofiza in forma de piramida numita apofiza stiloida a peroneului, marginea posterioara a acestei apofize confundandu-se cu marginea posterioara a fatetei articulare, iar marginea ei anterioara ia forma unei fatete triunghiulare fiind foarte larga si datorita pozitionarii ei ia numele de fateta prestiliana. Pe apofiza stiloida si pe fateta prestiliana se prinde tendonul inferior al muschiului biceps crural, iar medial de acesta se insera ligamentul lateral extern a articulatiei genunchiului.

Epifiza distala

Epifiza distala a peroneului este formata dintr-o proeminenta voluminoasa in forma de piramida triunghiulara numita maleola laterala (malleolus lateralis), care se afla situata pe un plan mai posterior si mai inferior decat maleola mediala. Maleola laterala prezinta trei fete: interna, antero-externa si postero-externa, si trei margini: anterioara, externa si posterioara.

Fata interna a maleolei laterale a peroneului prezinta de sus in jos urmatoarele formatiuni anatomice: mai intai o suprafata rugoasa pe care se insera ligamentele ce unsesc peroneul cu tibia, urmeaza apoi o fateta articulara care se va articula cu fata externa a tibiei si a astragalului; postero-superior acestei fatete articulare se gaseste o foseta profunda (fossa malleoli lateralis) in care se insera ligamentul peroneo-astragalian posterior.

Fata antero-externa a maleolei laterale este convexa si vine in raport cu tegumentele. Fata postero-externa a maleolei laterale prezinta pe ea un sant vertical pein care trec tendoanele muschilor peronieri.

Marginea anterioara a maleolei laterale. In partea superioara a acestei margini se insera ligamentul anterior a articulatiei tibio-peroniere inferioare iar in partea inferioara se insera ligamentul peroneo-astragalian anterior.

Marginea externa a maleolei laterale formeaza buza anterioara a santului peronierilor. Marginea posterioara a maleolei laterale pe care se insera ligamentele posterioare ale articulatiei tibio-peroniere inferioare.

Baza maleolei laterale face corp comun cu osul, iar varful este impartit in doi tuberculi de catre un sant in care se insera ligamentul peroneo-calcanean. La maleola laterala, tuberculul posterior al varfului coboara mai jos decat cel anterior.

Palparea:

Cea mai mare parte a peroneului este acoperita de muschi nefiind palpabila. Din peroneu se pot palpa: capul peroneului – atunci cand este in pozitie obisnuita sau in semiflexie, maleola externa – si anume fata externa, varful si marginile, treimea inferioara a fetei externe a diafizei peroniere, treimea superioara a fetei posterioare.

Punere in pozitie:

Elemente de reper:

  • maleola externa

Se pozitioneaza inferior maleola externa si se aseaza medial fata ei articulara iar foseta posterioara fetei articulare se pozitioneaza catre posterior.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 11:02

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *