Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Pielonefritele

Pielonefritele

Definitie

Pielonefritele sunt inflamatii acute sau cronice, care afecteaza tesutul interstitial renal (spatiul dintre nefroni). Importanta lor se datoreste frecventei mari si in continua crestere a infectiilor urinare – cauza obisnuita a infectiilor interstitiale -, gravitatii lor (20 – 30 – 60% conduc la insuficienta renala cronica, de 3 – 4 ori mai mult decat glo-merulonefritele), tabloul clinic greu de recunoscut mult timp (70%). Boala se intalneste in special la femei.

Cauze

Germenii cel mai frecvent intalniti sunt colibacilul (85 – 90%), cu aproape 1 000 tipuri, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, enterococul, Klebsiella, stafilococul, piocianicul, Salmonella, levurile. La bolnavii sondati domina Klebsiella si Proteus; in infectiile uretrale gonococul si Haemophilus, in timp ce piocianicul este intotdeauna un germen de suprainfectie. In formele cronice se intalnesc asocieri microbiene, care agraveaza prognosticul.

Obisinuitii factori favorizanti sunt obstacolele de la nivelul cailor excretoare renale: afectiuni renale congenitale, tumorile pelviene la femei (fibrom, chist de ovar), tumorile prostatei la barbati, hidronefroza, cistita, litiaza urinara, unele manevre urologice (sonda a demeure, cateterisme repetate) etc. La femei, principala cauza este cistita; la barbati, prostatita cronica; la ambele sexe, litiaza urinara. In permanentizarea infectiei, un rol important il detin staza si refluxul ureterovizical.

Caile de infectie obisnuite sunt: ascendenta – prin caile urmare, impotriva sensului de scurgere a urinii, favorizata de obstacole pe caile excretoare – si descendenta, hemato-gena – cu descarcari bacteriene din focare de infectie in circulatie. De aici decurge individualizare a doua mari forme clinice: nefrita interstitiala ascendenta – mult mai frecventa, cunoscuta si sub denumirea de pielonefrita. In evolutia pielonefritei cronice se discuta, recent, despre interventia unor mecanisme imune.

Anatomie patologica

In pielonefrita acuta mucoasa cailor urinare este inflamata, rinichii sunt mari si congestionati, iar in spatiile interstitiale se gasesc limfocite, polinu-cleare, edem si microabcese. In forma cronica, rinichii sunt mici, atrofiei. Leziunile sunt initial tubulare. Ulterior, cuprind tot nefronul si sistemul sau vascular.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 31 ianuarie, 2013, 12:56

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *