Prima Pagina » Simptome » Simptome P » Pierdere in Greutate

Pierdere in Greutate

Simptom

Definitie:

Pierdere greutate – scadere greutate care nu este voluntara (secundara unei diete de slabit sau intensificarii activitatii fizice).

Manifestari:

Daca, fara a avea un motiv deosebit, pierdem mult in greutatea corporala si slabim brusc, trebuie sa identificam obligatoriu cauza. Pierderea anormala a greutatii este un fenomen simptomatic serios,care nu trebuie neglijat. Pierderea anormala a greutatii poate avea diverse cauze. Este posibil ca aceasta sa fie cauzata de diverse afectiuni ale stomacului, ficatului, intestinelor sau pancreasului sau probleme de absorbtie.

Cauze:

Alcolismul: Si consumul excesiv de alcool poate cauza scaderea brusca a greutatii. In astfel de cazuri trebuie sa va adresati imediat medicului. In cazul alcoolismului avansat scade rezistenta organismului fata de bolile infectioase.

Scaderea in greutate in timpul pubertatii: La fetele aflate in perioada de pubertate, unul dintre factorii care pot cauza scaderea in greutate este si surmenajul psihic.

Infectia cu tenie: Bolnavul are pofta de mancare, se alimenteaza bine, dar cu toate acestea slabeste. Simptomele afectiunii sunt oboseala si durerile abdominale. Tenia este un parazit care traieste in intestine.

Afectiuni ale organelor hematopoietice: In trecut, bolile organelor hematopoietice erau greu de tratat. In zilele de astazi, posibilitatea insanatosirii este mult mai ridicata. In cazul acestor afectiuni, scaderea in greutate este insotita de o stare de oboseala si, in anumite cazuri, de mici sangerari ale pielii.

Problemele glandei tiroide: Aceste afectiuni apar cand activitatea tiroidei se intensifica si, din acest motiv, organismul consuma toate rezervele naturale de grasime. Bolnavul devine iritabil, ii creste pulsul, nu suporta caldura, transpira si slabeste.

Diabetul zaharat: Diabetul cauzeaza scaderea brusca a greutatii,mai ales la tineri. Semnul incontestabil al bolii il constituie setea accentuata si cresterea cantitatii de urina. Cantitatea de urina poate atinge zilnic 5-6 litri. Aceasta semnifica o pierdere de zahar de aproximativ o jumatate de kilogram(2000 kcal).

Tumori: Tumorile maligne sunt, de asemenea, insotiete de scaderea anormala a greutatii. La debut, unicul simptom il reprezinta lipsa continua de apetit, care poate fi insotita de starea dea oboseala si ocazional de stare febrila.

Infectii: Anumite infectii ataca inidios organismul. Din acest motiv, primul semn ce poate fi identificat este scaderea in greutate. De restul simptomelor, aparent nesemnificative, bolnavul isi aminteste numai cand medicul il intreaba in legatura cu acestea.

Bronsita cronica: Ca urmare a bronsitei cronice de durata, bolnavul oboseste cu usurinta si scade in greutate.

Afectiuni ale stomacului, ulcer gastric: Lipsa poftei de mancare si problemele stomacului si intestinelor, legate de digerarea alimentelor, cauzeaza scaderea in greutate. In cazul in care, dupa masa, bolnavul acuza dureri abdominale puternice, bineinteles ca va manca mai putin, in faza acuta a ulcerului gastric, se poate astepta o scadere in greutate.

Afectiuni psihosomatice: In caz de afectiuni psihosomatice, problemele functionale ale organismului se pot explica prin diverse probleme psihice. Depresia acuta poate fi urmata de slabire, apatie si pasivitate. Adesea, bolnavul se adreseaza medicului numai ca urmare a indemnului hotarat al celor apropiati.

Spasmul sau ingustarea sfincterului esofagian interior: Este o afectiune insotita de slabire anaormala, ce apare la nou-nascuti. Spasmul sfincterului obstructioneaza stomacul si nou-nascutul vomita tot ce i s-a administrat.

Declin mental la persoanele in varsta: Bolnavul in varsta ce sufera de declin mental isi pierde interesul fata de mediul sau. Uneori nici nu mai vrea sa manace. In asemenea cazuri trebuie sa ne ocupam de alimentatia acestor bolnavi.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 20 iunie, 2019, 16:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *