Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Piodermita

Piodermita

Piodermita

Piodermitele sunt infectii ale pielii cu bacterii piogene. Cel mai frecvent sunt implicati stafilococii si streptococii patogeni, dar pot interveni foarte rar si bacilii coli, piocianic, difteromorfi,etc.

Pe suprafata tegumentului exista permanent o populatie microbiana comensala, formata din stafilococus epidermidis, micrococi, corynebacterium, brevibacterium si propionibacterium, care formeaza o biocenoza cu rol important in apararea antiinfectioasa locala. Pe de alta parte se descrie si o populare microbiana temporara cu bacterii patogene la persoane sanatoase, instalata de regula dupa o piodermita prealabila vindecata. Astfel la circa 60% din oameni sunt temporar prezenti stafilococi patogeni in cavitatea nazala, pe scalp, in zonele inghinala si perianala iar la circa 20% constant prezenti in fosele nazale.

Stafilococul aureu hemolitic este un coc Gram-pozitiv, aerob, necapsulat, patogenitatea sa fiind data de o serie de factori: coagulaza, hemolizina, leucocidina, enterotoxine, etc. Deoarece stafilococii sunt extrem de heterogeni din punct de vedere al antigenelor de suprafata, clasificarea lor cea mai utilizata este dupa tipul fagic, in piodermite fiind implicate mai frecvent 6 tipuri fagice, dintre care cele mai virulente sunt tipurile 80/81, D77 si 71.

Streptococii beta-hemolitici sunt coci Gram-pozitivi, aerobi, necapsulati, a caror patogenitate este data de factori precum: proteina M si complexe mucopolizaharidice de perete, lipoproteine de membrana cu actiune antifagocitara, streptolizinele O si S, streptokinaza, hialuronidaza, etc. In plus fata de stafilococi prezinta un tropism particular pentru caile limfatice dermice. In multe cazuri (impetigouri, intertrigouri, ectime, cheilite, perionixis) aspectul clinic al bolii este acelasi si numai examenul bacteriologic poate evidentia care din cele doua bacterii este agentul etiologic.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 26 septembrie, 2013, 10:09

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *