Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Pirozisul

Pirozisul

Pirozisul

Este o manifestare clinica frecvent intalnita in patologia esofagiana avand substrat functional sau organic. Este definit ca o arsura dureroasa retrosternala accentuata de ingestia unor substante iritative (alcool, dulciuri, cafea etc.) si favorizata de pozitia pacientului. Este frecvent intalnit la populatia sanatoasa fara a avea o semnificatie patologica, ignorat in general si care apare dupa unele abuzuri alimentare.

Mecanismul de producere a simptomului este mai putin cunoscut. Cu toate acestea, manifestarea se suprapune peste cea a RGE, care se asociaza cu arsuri retrosternale, distensie esofagiana si determinarea de tulburari de motilitate, fenomene care se datoresc relaxarii tranzitorii a S.E.I. Desi refluxul este frecvent si la persoanele sanatoase, in conditii patologice apare datorita incompetentei cardiei de a se opune acestor fenomene (hernii hiatale, cancer eso-cardiotuberozitar, stenoze pilorice etc.).

Actiunea continutului gastric se manifesta cand acesta este acid (ulcer duodenal, gastrita etc.) sau alcalin (ca urmare a unui reflux duodeno-gastric excesiv). In acest din urma caz agresivitatea esofagiana este determinata de actiunea sarurilor biliare si fermentilor pancreatici care determina leziuni ale mucoasei.

Aparitia durerii ar fi explicata prin stimularea chemo-, mecano- si termo receptorilor esofagieni a caror topografie nu este cunoscuta, dar probabil ca sunt destul de profunzi deoarece nu sunt influentati de anestezice.

Pirozisul apare mai frecvent noaptea cand contactul acid sau alcalin este prelungit datorita ineficientei contractilor peristaltice primare si tertiare care nu reusesc sa evacueze continutul; similar se intampla si in unele tulburari motorii esofagiene (spasm difuz, achalazie etc.).

Din punct de vedere clinic, cauza pirozisului poate fi o afectiune organica ori functionala (ulcer gastric sau duodenal, gastrita hiperacida, reflux bilio-gastric la rezecati etc.) sau prezenta unor stari fiziologice ori patologice (sarcina, obezitate, ascita) care cresc presiunea abdominala.

Aparitia pirozisului poate fi determinata de unele tulburari psihice emotional-afective, de conditii alimentare (alcool, condimente etc.) sau de prezenta unor hernii hiatale sau ulcer esofagian.

Precizarea acestei entitati clinice necesita explorari paraclinice; se va incepe cu examenul radiologic batitat care va putea preciza prezenta R.G.E. ca si afectiunea digestiva care-l genereaza. De foarte mare utilitate este endoscopia care poate pune in evidemta modificarile organice responsabile de reflux. Echografia, cineradiografia si scintigrafia sunt de un real folos.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 27 martie, 2013, 10:16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *