Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Pitiriazisul Rozat Gibert

Pitiriazisul Rozat Gibert

Pitiriazisul Rozat Gibert

Este o dermatoza eritemato-scuamoasa de cauza probabil virala, fiind implicat virusul herpetic tip VII, spontan rezolutiva in decurs de 6 – 8 saptamani. Cazurile sunt mai numeroase primavara si toamna si apar predominant la adultul tanar intre 18 si 35 de ani.

Practic este o boala infectioasa eruptiva care apare o data in viata (recidivele sunt sub 2%) si care nu necesita internare sau izolarea bolnavului, fiind putin contagioasa.

Eruptia cutanata tipica consta din aparitia asa-numitei „placi-mama”, prima care apare si care este intotdeauna cea mai mare si mai caracteristica. Este un placard discret eritematos („rozat”) cu scuame furfuracee la periferie si zona centrala atrofica, incretita. Restul placilor apar in cateva zile, sunt mai mici si mai putin caracteristice (lipseste de regula atrofia centrala) si se dispun pe trunchi si radacina membrelor, fara a depasi coatele si genunchii (semnul „pomului de Craciun”). Nu este pruriginoasa si nu afecteaza starea generala.

Este insa o dermatoza foarte usor iritabila care sub influenta unor factori fizici (bai fier­binti, sport, tratamente topice cu antimicotice sau dermatocorticoizi fluorinati) se exacerbea­za si isi modifica remarcabil aspectul clinic. Apar astfel formele atipice de boala, in care eruptia cutanata ia un aspect psoriaziform, eczematiform sau urticariform, devine pruriginoasa si se extinde pe antebrate si gambe, punand dificile probeleme de diagnostic diferential. Trebuie diferentiata de pitiriazisul versicolor, epidermofitii ale trunchiului, rozeole sifilitice, eczeme vul­gare, psoriazis.

Practic nu necesita tratament. Se pot utiliza, mai ales in formele atipice, dermatocorticoizi nefluorinati de tipul Hidrocortizon acetat sau Hidrocortizon butyrat (Locoid).

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 26 septembrie, 2013, 14:21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *