Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Pitiriazisul Versicolor

Pitiriazisul Versicolor

Malassezia furfur

Agentul patogen este Pityrosporon ovale, levura lipofilica care are mai multe suse: unele inhiba sinteza melaninei, producand pete depigmentate,albe, altele exacerbeaza productia de melanina producand pete hiperpigmentate, brune iar altele produc o toxina eritema- togena, manifestandu-se prin pete eritematoase, rosii. In functie de susa, toate petele eruptive sunt de aceeasi culoare si in cazul tuturor pe suprafata petelor albe, brune sau rosii se evidentiaza o descuamatie furfuracee. Etimologic, denumirea de „versicolor” provine de la versatil = schimbator,variabil. Petele eruptive se localizeaza pe zonele seboreice ale corpului. Ele apar cel mai frecvent toamna, deoarece in cursul verii caldura si umezeala produsa de excesul de transpiratie sunt factori favorizanti pentru inmultirea coloniilor de Pityrosporon.

Aceeasi levura, localizata pe scalp, este responsabila de „matreata grasa” (pitiriazisul seboroid). Amitim ca unele persoane se sensibilizeaza la prezenta pityrosporonului si dezvolta eczema seboreica a scalpului si fetei.

Tratamentul tuturor acestor forme clinice este in primul rand topic cu antimicotice active pe Pityrosporon: bifonazol (Biazol) crema sau sampoane cu ketoconazol (Nizoral), cu piritionat de zinc (Bluecap) sau cu sulfura de seleniu (Selegel, Selsun), 3 aplicatii / saptamana, timp de 1 – 2 luni. Formele extensive sau rezistente la tratamentele topice beneficiaza de antimicoticele de uz general amintite pentru epidermofitii si tricofitii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 26 septembrie, 2013, 12:01

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *