Prima Pagina » Sanatate A-Z » Pneumologie » Pleurezia marii cavitati pleurale, aspect radiologic

Pleurezia marii cavitati pleurale, aspect radiologic

In pleurezia marii cavitati pleurale sunt prezente urmatoarele semne radiologice:

  • semne directe – opacitate omogena cu sediul si topografia respectiva, avand conturul superior difuz;
  • semne indirecte – date de diafragm, peretele toracic si organele sunt impinse de lichid;

Tabloul radiologic difera in functie de momentul examinarii bolnavului:

In fazele incipiente (congestie pleurala) semnele radiologice lipsesc, se poate pune in evidenta un diafragm ascensionat consecutiv parezei produse de procesul inflamaor pleural. Primele cantitati de lichid se vizualizeaza in sinusul costodiafragmatic posterior (100-150 ml). Prezenta a 200-300 ml determina opacifierea sinusului costodiafragmatic lateral, iar la 400-500 ml opacitatea are limita superioara la nivelul convexitatii maxime a cupolei diafragmului.

In fazele urmatoare, acumularea lichidului in cavitatea pleurala (pleurezii cu 1000-1500 ml) determina aparitia unei opacitati triunghiulare cu latura mare la nivelul peretelui axilar avand conturul superior concav cranial si difuz – curba Tournant, similara curbei Damoiseax, dar care este cu 1-2cm mai inalta. In caz de dislocare a lobilor lichidul patrunde in scizuri, determinand aparitia unor opacitati care se prelungesc la nivelul acestora, uneori avand caracter intermitent la schimbarile de pozitie.

In pleureziile in cantitati foarte mari, care ocupa jumatatea inferioara a toracelui se poate vizualiza voalarea parenchimului pulmonar supraiacent opacitatii lichidiene, voalare care se datoreaza colabarii acestuia. Se mai poate evidentia hipertransparenta difuza datorita emfizemului compensator a parenchimului pulmonar contralateral.

Mediastinul este impins contralateral, iar scopic, acesta penduleaza spre lichid. Diafragmul prezinta mobilitate redusa iar de cele mai multe ori nu se mia vizualizeaza. Peretele toracic este destins in raport cu cantitatea de lichid.

Pleureziile inchistate se localizeaza frecvent pe peretele axilar sau regiunea santurilor costo-vertebrale si zonele in care scizuritele viscerale ajung in contact cu pleura parietala.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 9 ianuarie, 2012, 5:02

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *