Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Pleurita (pleurezia uscata)

Pleurita (pleurezia uscata)

Definitie

Este 0 inflamatie a seroasei pleurale, fara revarsat lichidian, avand ca substrat anatomopatologic depunerea de fibrina pe suprafata pleurei. Se intalneste in tuberculoza pulmonara, reprezentand fie faza incipienta sau de convalescenta a unei pleurezii serofibrinoase, fie o manifestare de sine statatoare. Mai poate aparea in diferite boli pulmonare: pneumonii bacteriene, virotice, abcese pulmonare, bronsietazii.

Simptomatologie

Debutul poate fi insidios sau brusc, cu febra, dureri toracice, accentuate de tuse si respiratie. Durerea toracica obliga pe bolnav sa se culce pe partea afectata, pentru a pune in repaus hemitoracele bolnav. Tusea este uscata si dureroasa. Uneori apar transpiratii si inapetenta. Semnul fizic principal este reprezentat de frecatura pleu-rala. Semnele generale apartin bolii principale.

Evolutie

Evolutia se face fie catre vindecare in 2 – 3 saptamani, fie catre o pleurezie sero-fibrinoasa.

Tratament

Tratamentul consta in repaus la pat, analgezice, antipiretice (antinevralgice, Alindor, Algocalmin, Acid acetilsalicilic) si revulsive aplicate local (termofor, perna electrica, sinapsime, ventuze). In caz de dureri intense, se pot face infiltratii cu novocaina sau xilina 1%.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 14 ianuarie, 2013, 10:18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *