Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Pneumopatii Atipice

Pneumopatii Atipice

Definitie

Pneumopatiile atipice sau virotice sunt infiltrate pulmonare inflamatoare, datorite unor virusuri.

Etiopatogenie

Cele mai cunoscute virusuri sunt: virusul gripal (pneumopatia gripala), virusul ornitozei (pneumopatia din ornitoza, a carei sursa de infectie este reprezentata de diferite pasari, porumbei, gaini, papagali), adenovirusurile (pneumopatiile cu adenovirusuri), virusul care da pneumonia atipica virotica primara (virus necunoscut); agenul Eaton febra “Q” (pneumopatia din febra “Q”, provocata de Rickettsia burnettii).

Anatomia patologica

Anatomia patologica arata o inflamatie alveolara, dar in special leziuni interstitiale.

Simptomatologie

Debutul este exceptional brutal, de obicei insidios, cu tuse uscata, chinuitoare, insotita mai tarziu de expectoratie mucoasa, uneori striata cu sange, febra (3 8 – 39°), cefalee frecventa si astenie. In perioada de stare apar tusea, suparatoare si tenace, insotita de expectoratie mucoasa si uneori de vagi dureri toracice, febra neregulata cu frisoane si transpiratii, astenie si cefalee pronuntate, facies palid. Semnele fizice sunt absente sau foarte discrete. Semnele radiologice sunt nete, in vadit contrast cu tabloul clinic discret. Cea mai caracteristica imagine este umbra hilara, care se intinde ca un evantai cu margini difuze, neomogene, spre baze sau clavicule. Semnele biologice constau in leucopenie, uneori cu mononucleoza (adeseori leucocitele prezinta valori normale sau chiar usor crescute), viteza de sedimentare uneori crescuta), reactii specifice virozelor (gripa, febra “Q” etc.).

Evolutie

Evolutia este benigna, dar convalescenta lenta: temperatura coboara la normal in 10 -l5 zile, semnele radiologice persistand cateva saptamani, iar astenia un timp indelungat.

Complicatii

Complicatiile se datoresc virusului (meningite, encefalite, anemii hemolitice) si suprainfectii bacteriene, realizand o pneumonie mixta.

Diagnostic

Diagnosticul se bazeaza pe debutul insidios, cu febra si tuse iritativa persistenta, semne fizice discrete si imagine radiologica particulara.

Tratament

Tratamentul igienodietetic si simptomatic este similar celui din celelalte pneumopatii. Antibioterapia se recomanda in suprainfectii bacteriene. (Tetraciclina sau Septrin). Pneumonia gripala raspunde la tratamentul cu chinina, Acid acetilsalicilic si Vitamina C. Administrarea Polidinului (Omnadin) este controversata. In pneumoniile din ornitoza (gravitate variata, uneori cazuri mortale), sunt eficiente tetracilinele, Streptomicina si Septrinul; in febra “Q” (deseori se vindeca spontan) – tetracilinele si Cloramfenicolul; in micoplasme (agentul Eaton) care adeseori se vindeca spontan, Eritromicina si Tetraciclina. Tetraciclina sau Septrinul influenteaza nu numai suprainfectia, dar si procesul interstitial (micoplasme, rickettsii).

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 11 ianuarie, 2013, 10:17

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *