Prima Pagina » Sanatate A-Z » Fiziokinetoterapie » Pneumoterapia

Pneumoterapia

Pneumoterapia

Este metoda care foloseste aerul comprimat sau rarefiat in scop terapeutic. Aerul rarefiat se gaseste la inaltimi, alpinistii si aviatorii fiind obligati sa se adapteze. Aerul comprimat exista in chesoane (la construirea podurilor), fiind intrebuintat si in cazul celor ce lucreaza in clopote hidraulice etc.

Terapeutic, s-au construit camere pneumatice, cu actiune generala asupra intregului organism, unde exista conditii de aer modificat – comprimat si rarefiat. S-au construit si aparate individuale, pneumatice, folosite in afectiunile aparatului respirator.

Camerele pneumatice sunt incaperi construite din fier gros sau beton armat, prevazute cu scaune, fotolii, banci, avand un aspect cat mai estetic; usa este masiva, din otel, si trebuie sa se inchida perfect. Geamurile, groase, sunt prevazute cu cauciuc, tot pentru acest motiv. In interior se afla un telefon de legatura cu exteriorul. Asistenta trebuie sa supravegheze extrem de atent tot tratamentul, care dureaza 105 minute si anume in 30 de minute se creste presiunea incet pina la 03 – 05 atmosfere, 45 de minute este durata stationarii, iar in cele 30 de minute presiunea scade treptat, revenind la normal.

Este recomandabil ca aerul din camera pneumatica sa fie filtrat si usor incalzit, chiar aromatizat cu extracte eterice la brad. Aerul comprimat intra prin niste orificii situate in podea si iese printr-un ventil situat in tavan. Existenta unei anticamere este asolut utila, ea fiind necesara in caz de accident (scoaterea unui bolnav din camera, ceilalti ramanand sa continue tratamentul). Sedintele se fac la 2 zile sau zilnic, in total 15 – 20 de sedinte. Lectura este cea mai recomandabila ocupatie in camera pneumatica.

Aparatele individuale sunt de diferite tipuri (Heyer) etc. Prin doua ventile, care se manevreaza de catre bolnav, se permit inspirarea aerului comprimat si expirarea in aer rarefiat sau invers. Aerul comprimat si rarefiat este continut in doi cilindri. In timp ce terapia din camera pnuematica este pasiva, bolnavii respirand comod aerul modificat din camera, terapia individuala cu aer rarefiat comprimat este o terapie activa, bolnavii depunand un efort mai mic sau mai mare pentru aceasta. Mai retinem ca organismul se poate adapta mult mai bine la aer comprimat cu mai multe atmosfere, dar aerul rarefiat nu se poate suporta sub o presiune negativa de 1/2 atm.

Actiune si indicatii

Aparatul respirator:

a) miscarile respiratorii sunt usurate si devin mai ample in cazul in care inspiratia se face in aer comprimat, iar expiratia in aer rarefiat. In alte situatii, cand vrem sa realizam o adevarata gimnastica respiratorie, se impun bolnavului la aparatul individual inspiratia in aer rarefiat si expiratia in aer comprimat.

b) capacitatea vitala este marita in aerul comprimat;

c) aerul comprimat produce destinderea alveolara, ingreunand expiratia si usurand inspiratia.

Apartul circulator:

Crescand presiunea negativa intratoracica, este influentata presiunea venoasa si se reduce staza. Ritmul cordului scade in aerul comprimat si creste in aerul rarefiat. Schimburile gazoase si metabolice: alveolele contin mai mult oxigen decat normal, de asemenea, arderile din organism sunt accentuate. Scafandrii care lucreaza in chesoane slabesc si simt nevoia de a se alimenta.

Sistemul nervos este foarte sensibil fata de aerul rarefiat. Apar greturi, voma, tremuraturi, stari de excitatie sau inhibitie, care pot merge pana la exitus. Alpinistii la ascensiuni mari (Himalaya) au cazut deseori victime acestor grave tulburari.

Aerul comprimat are o actiune de sedare, bolnavii se simt linistiti, avand un somn bun. Indicam un asemenea tratament in: bolile cordului (insuficienta cardiaca, H.T.A., anevrisme, insuficienta coronariana); nefrite cronice; insuficienta hepatica; graviditate; tuberculoza; ateroscleroza avansata.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 7 martie, 2013, 8:51

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *