Prima Pagina » Sanatate A-Z » Hematologie » Poliglobuliile (policitemiile)

Poliglobuliile (policitemiile)

Policythemia Vera

Poliglobuliile sunt boli caracterizate prin cresterea hematiilor si a Hb in sangele periferic. Se deosebesc poliglobulii simptomatice si poliglobulii primare. Poliglobuliile simptomatice sau secundare se datoresc unor cauze cunoscute. Unele sunt fiziologice: eritrocitoza nounascutului, poliglobulia care apare la oamenii care traiesc la altitudine.

Altele sunt patologice si apar in bolile cardiace congenitale, cu trecerea sangelui din cordul drept in cel stang, in insuficienta cardiaca cronica, bolile pulmonare cronice cu insuficienta respiratorie, intoxicatiile cu anilina in care se evidentiaza methemoglobinemia etc. In aceste boli, poliglobulia este un fenomen compensator, anoxia stimuland activitatea maduvei osoase.

Poliglobulia primara (policythemia vera sau boala Vaquez) este o afectiune mieloproliferativa cronica (hemopatie maligna), mai frecventa la barbati si apare dupa 40 de ani. Debutul este progresiv, cu cefalee, ameteli, prurit, vajaieli in urechi, astenie, tulburari digestive (anorexie, greturi, varsaturi).

Caracteristice sunt coloratia rosie, cu caracter cianotic, a tegumentelor si a mucoaselor (in special extremitatile membrelor si cavitatea bucala) si pruritul (mai ales dupa baie calda). Splenomegalia este constanta. Examenul hematologic arata cresterea numarului de hematii (peste 7 milioane), leucocite (15 000 -30 000) si trombocite (peste 400 000).

Bolnavii netratati mor in majoritate in primii 2 ani de la debut. In cursul bolii pot aparea insa complicatii grave: tromboze arteriale sau venoase, hemoragii (epistaxix, hemoptizii, hemoragii digestive sau nervoase), hipertensiune arteriala, ateroscleroza, litiaza biliara. Adesea evolueaza in final catre o leucoza acuta sau cronica. Tratamentul urmareste diminuarea masei sanguine prin sangerari repetate si franarea productiei exagerate de hematii prin fosfor radioactiv si citostatice (Mileran, Clorambucil, Endoxan).

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 1 februarie, 2013, 11:22

Un comenentariu la Poliglobuliile (policitemiile)

  1. IOANA 25/04/2013 at 14:24

    SOTUL MEU A FOST DIAGNOSTICAT CU POLIGLOBULIE SECUNDARA,INSUFICIENTA VENOASA CRONICA DE UNDE I-A APARUT O PATA VIOLACEE ,VASCULARITA GAMBIERA SI TRATAMENTUL ESTE VESEL DUE 2 CAPSULE PE ZI UN ASPENTER PE ZI SI FACE EMISIE DE SANGE LUNAR.BAINEINTELES ARE SI VARECE MARI SI MULTE SI DOAR PICIORUL STANG ESTE AFECTAT.CAT DE GRAV POATE FI?ARE 46 ANI.VA MULTUMESC FOARTE MULT.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *