Prima Pagina » Medicamente » Polipeptidele Ciclice

Polipeptidele Ciclice

Acest grup de antibiotice cuprinde polimixinele. In uz clinic sunt numai Polimixana B, Polimixina E sau Colimicina, Bacitracina, Tirotricina, Capreomicina si Viomicina. Bacitracina este extrem de toxica, in general toate Polimixinele sunt depasite terapeutic.

Sunt antibiotice toxice, cu intrebuintare limitata. Colistina (Colimicin) se prezinta sub forma de comprimate in folii de aluminiu (250 000 u.i.). are actiune asupra germenilor gram-negativi: coli, proteu, salmonele, dizenterie, piocianic, hemofil. Administrata oral (100 000 u.i./kilocorp/zi, in 3 – 4 prize), este indicata in infectii digestive (dizenterie, enterocolite) sau in pregatirea preoperatorie pentru operatii pe tubul digestiv.

Administrarea parenteral (aceleasi doze), este indicata in infectii generale, infectii urinare si genitale cu germeni sensibili.

Polimixina nu se absoarbe pe cale orala. Este activa asupra germenilor gram-negativi (coli, proteu, piocianic, dizenteriei, klebsiele).

Deoarece este nefrotoxica si neurotoxica tratamentul nu trebuie sa depaseasca o perioada de 7 – 14 zile. Exceptional se administreaza pe cale parenterala (infectii generale grave). Pe cale orala (3-4 comprimate de 250 000 u.i. in 4 prize, la 6 ore) este indicata in infectii intestinale cu germeni sensibili sau in pregatirea preoperatorie a tubului digestiv.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 4 ianuarie, 2013, 13:42

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *